AnnonsElectrolux

Bättre surr i föreningen med egna hårt arbetande bin

28 aug 2022

Varför inte låta bin flytta in och bli medlemmar i er bostadsrättsförening? De hårt arbetande djuren är inte bara viktiga pollinatörer som ger honung. De kan dessutom bidra till en ökad blomning både på träden och i rabatten.

Högt uppe på det nybyggda lägenhetshuset i Augustenborg i Malmö surrar ett 50-tal bin runt Göran Larsson. Han brukade vara rädd för bin efter att ha blivit stucken som barn, efter att ha jobbat med bin i tio år och oräkneliga stick senare är han desto mindre rädd.

Nu jobbar han med “Odla i stan” ett företag som arbetar med att sprida och utveckla stadsodling. Bland annat jobbar de med fastighetsägare. Göran Larsson är mentor åt en grupp boende som i ett MKB-lett projekt har bikupor uppe på taket på bostadshuset.

Intresset för att ha bin i stan har ökat. Även HSB Malmö har i ett samarbete med en biodlare satt upp bikupor på marken till ett antal bostadshus runt om i Malmö.

Odla i Stans bikupor står på fastigheter runt om i staden. Där det är som mest tio meter till närmsta lägenhet. Det närmaste är fem meter när det är våningen under. Större avstånd än så behöver det inte vara.

Men varför ska man egentligen ha bin i stan?

– Fördelen är framför allt att du få en godare honung. Det finns en stor biodiversitet i stan med mycket blommor, ju mer blommor det finns desto mer bin behövs. Framför allt i sydvästra Skåne är det ute på landet en väldigt stor monokultur. I många fall har bina bara
rapsen i maj, säger Göran Larsson.

Dels pollinerar bina upp de blommor som finns men även de blommande träden i stan. Det är lind, robinia och kastanj bland annat.

– Efter ett antal år, cirka tre år, har träd och perenna växter anpassat sig efter att det finns pollinatörer och det blir fler blommor och bär. Ju mer pollinatörer, desto större anledning för växterna att sätta mer blommor, säger han.

Foto: Adobe Stock

Uppe på taket i Augustenborg har ena kupan fått en del bibajs på sig. Göran Larsson tar en borste och städar varsamt bort det. Det gäller att vara lugn när man har med bin att göra.
Han lyfter på taket till kupan och hittar orsaken, honung har stelnat i ramen så det har blivit trångt. Stadsbiodlingen startade de på grund av ett projekt som kommunen hade för att få fler pollinatörer i stan. Men att ha bin är en hel vetenskap och att ha det på
just tak en vetenskap i sig. Så vad ska en förening som är nyfiken på att ha egna bin tänka på? Framför allt är det, om man ska göra det själv, det viktigt att utbilda sig. Annars kan en mentor som Göran Larsson vara att föredra.

– I maj till augusti är det viktigt att de blir tilltittade hela tiden, säger Göran Larsson som besöker kuporna i form av mentor tillsammans med de boende i husets bigrupp. Tanken är att de ska få mer och mer tillförsikt att klara det själv. Om det, som det i detta fall är på ett tak, ska det vara hyfsat lätt tillgång till platsen.

– Det måste finnas en hiss. Det är många lådor och bisamhällen som ibland ska flyttas och det är rätt tunga vikter då, säger Göran Larsson. Är bikuporna placerade på markplan är det viktigt att ha ett säkerhetsavstånd på två till tre meter.

Men ska man vara orolig att ha bikupor för nära inpå?

– Nej det skulle jag inte säga, snarare är det så att folk inte ser skillnad på getingar och bin. Vi får några klagomål per år men då har det alltid visat sig att det är getingar.

Varför är getingar mer problematiska?

– De äter allt! Socker, kött, läsk. Det gör inte bina, de fokuserar på blommor. Bara om man har öppna honungsburkar kan de komma, säger han.

– Det enda som är svårt är att bina kan svärma. Det innebär att drottningen drar i väg med ett gäng. Det kan till exempel hända om det blir för trångt i kupan. Då gäller det att ha kommunikation med fastighetsskötaren och så måste man kontakta en ansvarig så
de kan komma och fånga med sig svärmen.

– Titta så snälla de är, säger Göran Larsson när han städar runt den ena kupan med bina som surrar runt honom högt ovanför Malmös takåsar.

TIPS FÖR BINYFIKNA
* Först och främst: Använd er av utbildad hjälp, eller
utbilda er själva innan ni sätter i gång.
* Stäm av med boende i föreningen så att alla är med
på tåget.
* Bin trivs inte med höga konstanta ljud, låt dem inte
stå intill nära brummande fläktar eller trafikerade
vägar.
* Har ni dem på ett tak? Se till att det finns hiss och är
lätt att ta sig ut på taket, annars blir det svårt med allt
bärande

Föregående artikel Ett härligt boende för äldre – men inget äldreboende
Nästa artikel Bostadspriserna faller snabbare än väntat

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här