AnnonsElectrolux Professional AB

Besittningsskydd för bostadsrätt existerar inte

8 nov 2023

Har du besittningsskydd när du hyr en bostadsrätt i andra hand? Nej, det har du inte. Du som äger en bostadsrätt får hyra ut din lägenhet om föreningen går med på det eller hyresnämnden lämnar tillstånd till det.  Däremot finns inget besittningsskydd när man hyr ut som privatperson om det gäller den egna ägda bostaden (dvs. bostadsrätt eller fastighet, inte hyresrätt). Dessa särskilda regler finns i lagen om uthyrning av egen bostad från 2013, också kallad privatuthyrningslagen.

Privatuthyrningslagen gör att hyresvärden kan säga upp ett avtal med tre månaders uppsägningstid medan hyresgästen alltid kan säga upp avtalet med en månads uppsägningstid.

Besittningsskydd gäller när du hyr en hyresrätt i andra hand – för bostadsrätter gäller privatuthyrningslagen. Foto: Adobe Stock.

Besittningsskydd gäller för hyresrätter. Om du hyr ut din hyresrätt i andra hand längre än två år får den personen besittningsrätt gentemot dig. Du kan med andra ord inte säga upp ert hyreskontrakt hur som helst. Dock gäller inte besittningsskyddet för din hyresgäst om du själv vill flytta tillbaka till din lägenhet.

 

 

 

 

Föregående artikel Larmar om någon skriver sig på din adress
Nästa artikel Sex av tio under 30 år har ingen hemförsäkring

2 Kommentarer

  1. Besittningsskydd. Jag tycker info är oklar eller fel.

    Däremot finns inget besittningsskydd om man hyr ut som privatperson om det gäller den egna ägda bostaden.
    Obegripligt! Skulle man inte ha besittningsrätt till sin egen ägda bostad? Då måste ju en lagändring till med det snaraste.

    • Du kan inte få besittningsskydd om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Är det begripligt? Du som hyr i andra hand kan inte kräva besittningsskydd.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här