AnnonsElectrolux Professional AB

Bolånefesten är över – hur bör man tänka?

1 nov 2022

–Den yngre generationen måste förstå att den period vi har haft under de senaste 15-20 åren är väldigt speciell, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom

Nu är bolånefesten definitivt över. Bostadspriserna dalar och räntan stiger men det finns också möjligheter som öppnar sig på bostadsmarknaden.

–Låt behovet styra, se till att ha ordentliga marginaler och för den med god ekonomi finns möjlighet att göra den ”åtråvärda affären” som tidigare har varit svår, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Den lånefinansierade konsumtionen med bostaden som bankomat är en svunnen tid. Då renoverade man bostaden med pengar man lånade på värdestegringen.

–Den yngre generationen måste förstå att den period vi har haft under de senaste 15-20 åren är väldigt speciell. Det har varit extremt låga räntor vilket har gjort att har folk har kunnat betala väldigt mycket för bostäderna, börsen har stigit kraftigt och bostadspriserna har rusat uppåt.

Även om bostadspriserna sjunker så kommer det att bli tufft för förstagångsköpare. Har du en bostadsrätt sedan tidigare och god ekonomi är det lättare.

–Problemet är de höga priserna på bostäder och en hög skuldsättning. En hög skuldsättning medför hög räntekänslighet och med en hög räntekänslighet räcker det med en liten ränteuppgång för att få en stor effekt på boendekostnaden.

Har du några råd till förstagångsköpare?

–Att låta behoven styra i första hand och se till att ha goda marginaler – det får man inte underskatta. Har du råd med bostaden? Se till att ta höjd för uppvärmning- och matkostnader. Se till att ha en sparbössa för oförutsedda utgifter. Något kan gå sönder och/eller kan behöva bytas ut.

–Det finns också möjligheter för den som har god ekonomi att passa på att köpa större bostad eftersom priserna faller lika mycket i procent på de större objekten, avslutar Arturo Arques.

 

Föregående artikel Så kan en fastighetskris undvikas
Nästa artikel Varning för elräkningsbedrägerier

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här