AnnonsElectrolux Professional AB

Borätt har spårat Ekobrottsfabriken

30 apr 2024

155 brevlådeföretag på samma adress
155 brevlådeföretag på samma adress. Foto Nyhetsredaktionen

En elegant adress kan dölja mycket skumrask. När bostadsrättsföreningen söker entreprenörer finns det mycket att vara uppmärksam på så att man inte råkar engagera oseriösa företag.

Kolla adressen! En varningssignal är om ett företag uppges ha sitt säte hos ett kontorshotell i centrala Stockholm.

Tidigare år skrev tidningen Hem och Hyra om ett kontorshotell som de betecknade som en ekobrottsfabrik. Då låg företaget 1Office på Wallingatan, och Hem och Hyra gjorde ett omfattande arbete med att kolla upp vilka företagen var som hyrde in sig.

En titt på 1Office hemsida visar att de erbjuder något de kallar virtuella kontor för företag som behöver ha en adress i Sverige. De erbjuder hjälp med att öppna bankkonton och med en svensk ”särskild delgivningsmottagare”. Perfekt för utlandsdrivna företag som tjänar pengar i Sverige men som ägnar sig åt skattesmitning och pengatvätt.

Under våren har 1Office flyttat in i en liten kontorslokal på Kungsbro strand 29. En respektabel adress. Huset är välhållet. När porten öppnas tar sig reportern från Borätt forum in. På en dörr till vänster är alla 155 företag som hyr tjänster av 1Office listade.

En del kan förmodas vara byggföretag men det finns också städföretag och företag som tillhandahåller andra tjänster som trädgårdsskötsel.

En snabb bakgrundskoll på flera av företagen visar att många har samma delgivningsmottagare, och en verklig huvudman som verkar befinna sig långt borta.

En stark rekommendation är att kolla upp adressen på företag som föreningen överväger att anlita för att undvika bolag med rent kriminella upplägg.

Föregående artikel Fusk i Riksbyggens ”hållbara” bygge
Nästa artikel Nominera årets bostadsrättsstyrelse

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här