AnnonsElectrolux Professional AB

Bostad viktigare än barn för unga

26 jun 2024

En ny undersökning gjord av Ungdomsbarometern på uppdrag av Hemnet och Mäklarsamfundet visar att unga svenskar i åldersgruppen 15 – 29 år prioriterar en fin bostad framför att skaffa barn i framtiden. Egen villa ligger i topp medan intresset för bostadsrätten har fallit. Väldigt få ser ett drömboende i en hyresrätt.

Knappt 1800 ungdomar har fått tycka till om sina drömmar och förväntningar kring sitt boende i en undersökning gjord av Ungdomsbarometern. I topp ligger ”att ha en fin bostad”. 90 procent rankar detta allra högst bland vad de anser är viktigast för att det ska vara nöjda med sin framtida tillvaro. Att så småningom skaffa barn rankas bara som viktigt av dryga 60 procent.
Undersökningen visar att drömmen om det egna hemmet är stark bland Sveriges ungdomar. Närmare 60 procent vill helst på i villa eller radhus, 22 procent i bostadsrätt och endast 12 procent i hyresrätt. Villor och radhus har stigit tydligt i popularitet sedan 2018, då endast 43 procent helst ville bo i eget hus, medan bostadsrätter gått ner från 31 procent till 22 procent. När frågan om ”drömboendet” ställdes blir siffrorna ännu tydligare, 56 procent drömmer om villan medan bara 16 procent drömmer om bostadsrätt och endast 4 procent om hyresrätt.
Undersökningen visar också på att trygghet är en viktig aspekt på boendet vilket ju kan kopplas till att livet upplevs som tryggare i en villa eller radhus. 66 procent säger att trygghet och säkerhet är viktigast, medan bara 22 procent anger att bo centralt/ i stan som viktigast. Längst ner på listan kommer ”att bo på ett sätt som är hållbart för klimatet”.

Samtidigt visar undersökningen på att fler än varannan ung tror att det kommer vara svårt att få tag på ett bra boende i framtiden. Och då känns kanske drömmen om att skaffa barn avlägsen.

Föregående artikel Bostadsrättsinnehavare hyrde ut bostaden – hyresgästen betalade inte hyran
Nästa artikel Cold Spots kyler ner dig

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här