AnnonsElectrolux Professional AB

Bostäder säljs snabbare än någonsin

16 feb 2022

Aldrig förr har bostäder legat ute så kort tid till försäljning som nu. Under januari tog det i genomsnitt 14 dagar att sälja en lägenhet, medan motsvarande för villor var 18 dagar – i snitt en dag kortare jämfört med samma månad förra året.

Det utgör rekord sedan 2014, då Hemnet började mäta försäljningstider. Då kunde en villa som såldes i januari ha legat ute en månad innan den blev såld. En dags kortare försäljningstid kan framstå som en marginell skillnad, men det ska ses som en indikator för hur resten av mäklaråret faller ut.

– Januari är normalt en månad när marknaden startar upp, och det brukar sedan gå fortare framåt våren, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet till Dagens Nyheter.

Även om det kommer ut nya bostäder på marknaden så gör den kortare försäljningstiden att utbudet hålls nere. Det skapar en gynnsam situation för säljarna och en tuffare för köparna. Erik Holmberg beskriver situationen som ”säljarnas marknad”.

– Vi har en hög efterfrågan i förhållande till utbudet. Det blir många intressenter per bostad till salu. Många vill vara med och många lägger bud före visning – då dras tempot upp. Som köpare får man vara lite mer på tårna för att hinna med, säger Erik Holmberg till Dagens Nyheter.

Källa: DN/TT

Föregående artikel Lagförslag till bostadsrättslagen nu klart
Nästa artikel Veckans fråga – hur påverkas vi av skenande elpriser?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här