AnnonsStyrelsesupport

Bostadsgäster flyttar in i det gamla häktet

24 sep 2021

Celler som inte levde upp till modern standard eller höll värmen på vintern. Den gamla arresten i Malmö var omskriven och kritiserad för sina dåliga förhållanden. När huset nu öppnar upp igen i en något exklusivare tappning står folk, istället för att försöka ta sig ut, nu i kö för att komma in.

Arresten på Davidshall användes fram till för några år sedan, då de sista intagna flyttade till det nybyggda polishuset i Malmö någon kilometer bort.

Det gamla polishuset som ritats av arkitekten Frans Evers och vilket stod klart 1934, ledde till att Skåne utsågs till den sämsta regionen när det kommer till barns förhållanden i häkten. “Skånepolisen utsätter regelbundet barn för tortyrliknande förhållanden”, konstaterade Barnombudsmannen i en utredning av svenska häkten.

Den gamla arresten vid Davidshall i Malmö innan huset byggdes om. I somras flyttade det nya klientelet in efter att cellerna blivit bostadsrätter.

Av intagna beskrevs det som kallt, rått, fuktigt. Enkla celler med hårda sovbritsar och obefintlig utsikt från en fönsterglugg högt upp på väggen. Strax efter kritiken tömdes arresten dock för gott.

Efter att ha stått tomt i flera år har huset nu återbefolkats, men den här gången av frivilliga gäster. 122 stycken bostadsrätter fyller Brf NEO Davidshall, som också fått en ny tillbyggnad. Riksbyggen köpte det gamla polishuset 2016 och i början av sommaren flyttade de första lägenhetsägarna in. Utöver en bättre utsikt har den gamla rastgården förvandlats till en gemensam takterrass, men Brf NEO Davidshall är även utrustat med ett orangeri samt en privat bil- och cykelpool inkluderat två Teslabilar.

Föregående artikel Koll på mejlen gör styrelsejobb lättare
Nästa artikel Boende i ”Kinesiska muren” godtar MKB:s bud

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här