AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadskunder vågar köpa på ritning igen

7 jan 2022

Nervositeten verkar ha släppt. 2021 ökade Riksbyggen sin försäljning av bostadsrätter med 33 procent och precis som före pandemin köper de flesta på ritning.

Under det första pandemiåret, 2020 var det vanligare att lägenheterna var inflyttningsklara innan de såldes. Under 2021 vågade konsumenterna ha ett längre perspektiv och köpte lägenheter med inflyttning 18–30 månader fram i tiden.

I en intervju i tidningen Fastighetsnytt säger Riksbyggens vd Johanna Frelin att det finns ett lugn på marknaden nu. Sveriges tillväxt fortsätter och dessutom finns det ett stort bostadsbehov. Det faktum att många flyttar ut från stadskärnorna för att kunna bo större ser hon också som en bidragande faktor till förändringen.

Ökar byggandet

Hon framhåller också att Riksbyggen planerar att öka byggandet av både bostadsrätter och hyresrätter i hela landet med omkring 20 procent under de närmaste åren.

Försäljningen går extra bra i Malmö, Helsingborg, Stockholm, Kalmar, Kungälv, Vänersborg, Eskilstuna, Västerås, Sundsvall, Gällivare och Kiruna.

Överproduktion?

I slutet av förra året larmade bland andra SBAB om att marknaden för nyproducerade hyresrätter håller på att bli mättad, och att det snarare håller på att bli brist på bostadsrätter på många håll.

– Människor vill gärna äga sin bostad, och i förhållande till vad människor efterfrågar byggs det alldeles för mycket dyra hyresrätter, speciellt i delar av Västra Götaland, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Borätt.

Johanna Frelin ser dock inga tendenser till överproduktion, varken av hyresrätter eller bostadsrätter.

Föregående artikel Krönika: Engagemang nödvändigt för att begränsa avgiftsökning
Nästa artikel Länna Park – en annorlunda BRF

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här