AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadsrättföreningen är en del av din privatekonomi

1 mar 2023

Enligt vår styrelseenkät ligger snittåldern på + 60 år i en styrelse och man kan konstatera att delar av styrelsen behöver bytas ut om ett antal år. Hur ser det ut i er styrelse åldersmässigt? Vi frågade tre styrelsemedlemmar om vad de konkret gör för att locka yngre till styrelsearbetet…

 Vad gör ni eller planerar att göra för att rekrytera yngre personer till styrelsearbetet?

Johan Tangen, kassör, brf Lingonet. Foto: Torbjörn Johansson

–Vi har ingen konkret plan men vi försöker peppa valberedningen och ge dem så mycket ammunition som möjligt. Det är generellt sett svårt att locka folk till den här typen av arbete oavsett ålder men har man gått i pension är det lättare – för det handlar om tid. Styrelser generellt jobbar ganska mycket intimintensivt och det beror på att man ska göra allting själv och inte använda sig av extern hjälp. Vi plockar in mycket extern hjälp. Jag tror att man behöver vända människors engagemang – att de går från att bara värna om sitt till att värna om det man har omkring sig. Föreningen är en del av din privatekonomi och man glömmer bort att föreningen äger lägenheten. Det är ett pedagogiskt problem och folk måste förstå att bostadsrätten är en förlängning av din privatekonomi. Och då kanske man kan vill ha sin röst med.

–Ett annat problem i Stockholm är att man byter boende ganska ofta, familjen växer och större yta krävs. Vi blir ofta av med bra, potentiella styrelsemedlemmar på grund av flytt. Det är högst omsättning i åldersgruppen 25-50 år.

Johan Tangen, kassör, brf Lingonet

–Vi gör inget aktivt för vi behöver inte det. I vår styrelse har vi bara en pensionär de flesta (4 av 6) är mellan 35-45 år.

Richard Arvelius, ordförande, brf Luftskeppet

–Vi har kö till styrelsen. Vi är transparenta, informerar och det är inga hemligheter eller konstigheter utan rakt upp och ner. Det kanske därför det är attraktivt med styrelsearbete hos oss. Medelåldern är ganska låg, ett par är fyllda 60 år och snittåldern ligger kring 50-55 år gissar jag. Vi har några som är lite yngre men ingen är under 35 år.

Caroline Silverudd, ordförande, brf Mallen 9

Föregående artikel Storstadsflykten minskar
Nästa artikel Förvånande att bostadspriserna stiger

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här