AnnonsElectrolux Professional AB

Brf dömd till mångmiljon bot

11 mar 2021

Den tredje mars föll domen i det så kallade Falcon Funds-målet där två män dömdes till fängelse och mångmiljonböter. Den ena mannen har varit ledamot i en bostadsrättsförening som bland annat dömts till att betala 10 miljoner kronor i företagsbot.
Det hör inte till vanligheterna att en bostadsrättsförening är indragna i en sådan här rättegångsprocess. Än mindre att de döms att betala mångmiljonbelopp i böter.
– Det är ganska ovanligt skulle jag säga och en rätt unik rättegång. Det är ingenting som jag inte stött på tidigare, säger advokat Robin Söder, offentlig försvarare och ombud för mannen och bostadsrättsföreningen, till Borätt Forum.
En annan orsak som gjort denna rättegång speciell är dess längd. Vanligtvis sträcker sig en huvudförhandling från några dagar upp till någon vecka. Huvudförhandlingen i Falcon Funds-målet har pågått hela hösten, berättar Robin Söder.
– Rättegången har även varit speciell så till vidare att den var lång och omfattande. Det har krävt mycket av alla inblandade, säger Robin Söder.
I domen på 176 sidor, går det att läsa att mannen döms för grovt penningtvättbrott, miljonböter och näringslivsförbud.

Solidarisk betalning på 24 miljoner

Utöver företagsboten om 10 miljoner ska bostadsrättsföreningen tillsammans med mannen och två av hans andra företag solidariskt betala 24 miljoner till staten för ”förverkat värde av utbyte av brott”.
– Att betala solidariskt innebär, om flera personer varit inblandade, att den som har rätt till pengar kan gå till antingen person A, person B eller person C för att få pengarna. Alla tre personer har varsin del att betala av summan. Om en av personerna skulle betala hela beloppen kan hen sedan kräva att de andra betalar sin del till hen istället, berättar Robin Söder.
Senast den 24 mars ska överklagan lämnas in till tingsrätten. Hur bostadsrättsföreningen och mannen ska göra är inte bestämt, men Robin Söder tror att de kommer lämna in en överklagan.
– Det skulle jag tro, det har vi inte bestämt oss än slutligt. Men det är min känsla. Man brukar lämna in sin överklagan några dagar innan slutdatum. Så vi gör det om kanske om en vecka eller så, säger han.

Föregående artikel Renoveringsindex: Fortsatt hög renoveringsvilja
Nästa artikel Sund föreningsekonomi är en viktig trivselfaktor

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här