AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadsrättsföreningen vägrar gå med på höjningen

13 mar 2023

Vart tionde år omförhandlas tomträttsavgälden, även kallad markhyra. När avgiften för åren 2022 och 2023 skulle sättas krävde SFV (Statens fastighetsverk) att den skulle öka med 190 procent till 5,5 miljoner kr/år. Den drabbade bostadsrättsföreningen Smyrna vägrar gå med på höjningen.

En bostadsrättsförening vid Värtahamnen i Stockholm vägrade gå med på en höjning av markhyran som Statens fastighetsverk ville genomföra. Nu ligger ärendet hos domstol, skriver Dagens Nyheter.

Brf Smyrna i Värtahamnen, Stockholm, vägrar gå med på höjningen av markhyran. Statens fastighetsverk har stämt föreningen och nu ligger ärendet hos domstol. Foto: Brf Smyrna

Smyrna har 86 lägenheter och deras hus står på mark som Statens fastighetsverk, SFV, äger. För detta betalar de tomrättsavgäld, även kallad markhyra.

Enligt Dagens Nyheter betalade Smyrna 1,9 miljoner kronor per år till SFV i markhyra, nu skulle den öka med 190 procent, till 5,5 miljoner per år. Bostadsrättsföreningen vägrade att gå med på denna höjning och i slutet av 2020 stämdes föreningen av SFV.

– Hamnar vi på nivåerna som de föreslår är det bara en tidsfråga innan föreningen går omkull. Om vi höjer avgifterna för mycket kan de som bor här inte betala i slutändan, säger Heresh Zaremand som är kassör och styrelseledamot i brf Smyrna.

I november 2021 fastslog mark- och miljödomstolen att Smyrna ska betala 3,35 miljoner kronor per år till SFV. Det är runt två miljoner mindre än vad SFV ville. Ingen av parterna blev nöjd med domen och har överklagat till högre instans, mark- och miljööverdomstolen. Domen förväntas komma i början av april i år.

 

Föregående artikel Vem ska betala för sanering efter förre ägarens husdjur?
Nästa artikel En av fyra har pressad finansiell hälsa

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här