AnnonsTävling

Medlemmar stoppade korrupt styrelse

23 mar 2021

Tidningen Hem & Hyra var först med nyheten om den misstänkta mångmiljonplundringen av den nyligen ombildade bostadsrättsföreningen i Sollentuna, strax norr om Stockholm.
Enligt tidningen lyckades ett antal av medlemmarna få till en opartiskt undersökning av föreningens ekonomi med stöd av den nya lagen om stärkt minoritetsskydd kallad Lex Ida, vilket ledde till att medlemmarna till slut fick styrelsen avsatt och även stopp på de ekonomiska oegentligheterna. Den nya styrelsen i föreningen har nu ett tufft arbete framför sig.
– Det har varit en hård kamp. Det har varit psykiskt påfrestande. Ekonomiskt kommer vi klara oss bra, men vi vet inte hur det hade gått om det här inte hade stoppats i tid, säger en medlem i föreningen till Hem & Hyra.
Som Borätt Forum rapporterat om tidigare blir det allt vanligare att oseriösa individer fått inflytande i bostadsrättsföreningar och misskött föreningens ekonomi. Det mest kända fallet är kapningen av bostadsrättsföreningen Ida i Malmö, därav benämningen på den nya lagen. När väl kriminella aktörer nästlat sig in i styrelsen har det varit väldigt svårt för medlemmarna att göra någonting åt detta, eftersom alla beslut måste tas på en föreningsstämma. Plundringen av föreningen har kunnat pågå under lång tid.
Men från och med den 1 januari i år infördes en ny lag om stärkt minoritetsskydd för bland annat bostadsrättsföreningar. Lagen ger en förening möjlighet till att få tillstånd en opartisk undersökning av föreningens ekonomi och skötsel av en neutral part utsedd av Bolagsverket. Kravet är minst en tiondel av de röstberättigade i bostadsrättsföreningen, står bakom ansökan till Bolagsverket.
Tyvärr visar fallet med plundringen av bostadsrättsföreningen på Malmvägen att lagen inte kan hejda oseriösa aktörer från att ta sig in i styrelser. Men nu finns möjligheten att runda korrupta styrelser och tvinga fram en granskning efter misstankar om misskötsel och därmed kunna få till ett snabbare ingripande. Då har styrelsen också kortare om tid för att dölja spåren av sina kriminella handlingar, vilket underlättar utredningen.
– Har man felat kommer man att få stå till svars för det. Nu är det här ett jobb för polisen, säger en medlem i den drabbade bostadsrättsföreningen på Malmvägen till Hem & Hyra.
Mer information om lagen om förstärkt minoritetsskydd, den s.k. Lex Ida hittar du här.

Mer än vad tionde bostadsrättsförening har drabbats av ekonomisk brottslighet
Varje år flödar runt 120 miljarder kronor genom Sveriges bostadsrättsföreningar. Storleken på beloppen gör sektorn intressant för olika former av bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet. Detta blir tydligt i den undersökning som Sweco gjort på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm. Av 500 föreningar uppgav 12 procent att de utsatts för ekonomisk brottslighet de senaste fem åren.
Källa: Sweco/Fastighetsägarna Stockholm/SCB.

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här