AnnonsMiele

BRF Römö – lyfte ekonomin och fick bort kriminella

14 jan 2024

De kallar sig ett ”förhandlingsstarkt team”. Femton års intensivt arbete i styrelsen har resulterat i att föreningen vänt ekonomin från förlust till vinst. Det finns heller inga planer på att höja avgifterna de närmaste åren.

Claes-Göran Gahm, vice ordförande och pensionär och Mohamed Zafrullah (Zaffe), ordförande och
ingenjör. De har växelvis varit ordförande och lärt av varandra under de 15 åren de har suttit i styrelsen.

Nyckeln bakom framgången heter ”avtal”. Brf Römö i Kista har inte bara lyckats vända ekonomin, även de kriminella syns mindre i området sedan kameror installerades utanför portarna. De ser nöjda ut där de sitter bredvid varandra Claes-Göran Gahm, vice ordförande och pensionär och Mohamed Zafrullah (Zaffe), ordförande och ingenjör. De har växelvis varit ordförande och lärt av varandra under de 15 åren de har suttit i styrelsen. En mångkunnig styrelse.

− Vi har en ekonom, ingenjör, förhandlare och projektledare. Vi lär oss framför allt av varandra och jobbar i team på två personer, en ekonom som lär upp en annan. Så nu kan vi snart alla ekonomi! utbrister Zaffe.

En av oss har jobbat i styrelsen i 30 år och har främst hand om information, medlems- och fastighetsfrågor så vi delar upp jobben litegrann. Alla i styrelsen har olika kompetenser. Vi jobbar utifrån vad som är bäst för föreningen, vad ska vi investera i, renovera, vänta med, vi diskuterar, undersöker och driver olika frågor framåt stegvis. Det var när styrelsen började rensa ordentligt bland avtalen som ekonomin vände. Styrelsen beslutade att se över sina avtal, slängde ut några underleverantörer, omförhandlade alla avtal med ”rätt entreprenörer”, fokuserade på underhållsplanen och planerade i god tid.

− Bara genom att säga upp trädgårdskillen från HSB halverades timpenningen, vi tecknade i stället kontrakt med entreprenören. Vi halverade totalkostnaderna i föreningen genom att se över avtalen och bestämma vad vi har behov av och inte, säger Claes-Göran Gahm. Vi har också en ”egen lista” på underleverantörer som förvaltarna måste använda. Priserna är bättre än vad andra större leverantörer erbjuder Ekonomin i föreningen präglas av låg belåning och räntekänslighet, högt sparande i kombination med amortering och skuld/kvm är extremt låg. Fasadrenovering är ett kommande projekt för Brf Römö. De har renoverat fasaderna på två av de sju fastigheterna. Avgifterna höjdes med två procent för två år sedan.

Under åren 2012 fram till nu har vi renoverat för 25 miljoner kr och vi har inte lånat en krona, berättar Claes-Göran Gahm. Fasadrenoveringen avvaktar vi med. Inför en tidigare garagerenovering planerades och diskuterades alternativ kring en avgiftshöjning. Vi valde att ta bort Securitas som vakter eftersom det kostade för mycket. Vi omförhandlade parkeringarna och avgifterna kring våra nio lokaler som är förskolor och företag. − Föreningen förhandlade för alla och övertog de fasta kostnaderna. Medlemmarna faktureras bara för den faktiska användningen. Detta är varit mycket fördelaktig för dem speciellt med tanke på prisförändringarna under förra vintern. − En del föreningar i området sänkte avgiften runt 2010-2014 men det gjorde aldrig vi. I stället gjorde vi en högre avsättning för underhåll. De bådas råd till andra föreningar är; se över era avtal, vad ni behöver och vad som kan tas bort och se över era leverantörer.

−Vi försöker förklara för de boende ”att ingenting är gratis”, den största utmaningen har varit och är att få förståelse från medlemmarna för vad som gäller i en bostadsrätt. Vad får man och kan göra, vad har man ansvar själv? Vi har hört ”nu har vi köpt en bostadsrätt” nu ska ni, läs styrelsen, jobba för mig. Skadegörelsen bland gårdarna har varit värre tidigare med exempelvis klotter i trapphusen. Då satte styrelsen upp kameror vid ingångarna som en säkerhet för de boende.

I föreningen finns IMD och de tittar på vad det skulle kosta att digitalisera undercentralen. Vidare undersöker de laddstationer i garagen och solceller på taken. Att vara tillgänglig för de boende är viktigt, tycker de båda. Om en majoritet av de boende är glada har vi lyckats.

Föregående artikel Dags att fasa ut K2
Nästa artikel Boverket: Byggfelen kostar – och det är du om betalar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här