AnnonsMiele

BRF-Sverige får luta sig mot pensionärerna

6 mar 2024

De är outtröttliga, envisa, korrekta och kunniga. De är väldigt ofta ryggraden i våra föreningar. Inför renoveringar, underhåll eller hitta alla obehagliga fel byggherren förorsakat i fastigheten så finns de där – våra äldre. De har tiden, tar möjligheten och jobbar hårt i sina brf:er.

Ordföranden i Brf Silouette i Nacka, Magnus Billstrand. Foto: Torbjörn Johansson.

-Jag har lagt ned hundratals timmar i långa och upprepade förhandlingar med Peab, berättar ordföranden i Brf Silouette Magnus Billstrand som gått tidigare i pension och nu mer eller mindre har ett heltidsjobb att se till att felaktigheterna i den nybyggda fastigheten (2018) förr eller senare åtgärdas.

Bara för att nämna några brister i den långa ”Peablistan” så saknade flera av garagegolvens brunnar sandfång, golvet har bakfall så vissa boende fick vada fram till sina bilar, Peab hade inte märkt upp ventilationen – det gjordes först för en månad sedan, varmvattencirkulationen var 35 grader under tre (!) års tid – det får inte understiga 50 grader då finns risk för legionella. Det tog rörmokaren, till slut, efter många timmars tjat på Peab, fem minuter att rensa filtret och lösa problemet. Peab har tvingats ersätta 140 låscylindrar eftersom de tappat bort nycklarna till, fasadbelysningen är felkopplad, släcker man den släcks även säkerhetsbelysningen…. och så vidare.

-Jag trodde aldrig att det skulle vara så här mycket jobb, säger Anki Wallman, ledamot i styrelsen Ritstiftet 1 i Vällingby. Foto: Torbjörn Johansson.

-Vad jag skulle råda andra i samma situation till? Planera i tid – ligg åtminstone ett år framåt i tiden och se till att de som jobbar med åtgärderna och färdigställandet också får arvode för det. Jag trodde aldrig att det skulle vara så här mycket jobb, säger Anki Wallman, ledamot i styrelsen Ritstiftet 1 i Vällingby, en av de två i styrelsen som engagerat sig mest i föreningens omfattande garagerenovering i flera plan och två10-våningshus. Husen är byggda i mitten på femtiotalet och betongpelarna började ge vika efter dryga 70 år.

Ordförande i Brf Furan i Oxelösund Boris Klintsjö. Foto: Torbjörn Johansson.

En annan eldsjäl som sparat mycket pengar åt föreningen är Bo Klintsjö i Brf Furan i Oxelösund. Låg belåning, låga avgifter, högt betyg i ekonomi och en rejäl satsning på energibesparande åtgärder har föreningen presterat ett utomordentligt resultat. Så bra att de har vunnit flera miljö- och hållbarhetspriser.

-Se över alla gamla avtal, det kanske finns bättre villkor nu än för 30 år sedan, gör en plan för energibesparande åtgärder och amortera – spara inte, det är tre tips för att skapa ett tryggt boende, säger han.

Känner du någon eldsjäl i styrelsen som jobbar hårt och presterar utomordentliga resultat? Vi presenterar gärna dem i vår tidning och på webben, hör av dig till oss, nyhetsredaktionen@borattforum.se

 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här