AnnonsMiele

Brf:er får ansvar för gator och park

7 feb 2024

Ska bostadsrättsföreningen ansvara för gatan utanför fastigheten? Genrebild utan koppling till texten.

Det är en trend. Allt fler bostadsrättsföreningar måste ta hand om både vägar, lekplatser, badplatser och bryggor som normalt skulle vara kommunens ansvar.

Det är ingen bra utveckling enligt Lina Brantemark på OBOS, som har skrivit om saken på sajten bostadspolitik.se.

Lantmäteriet skriver på sin hemsida att de hjälper till att bilda de samfällighetsföreningar som ska ta hand om dessa så kallade gemensamhetsanläggningar. För att inrätta en gemensamhetsanläggning krävs en lantmäteriförrättning.

”Alla fastigheter i samfällighetsföreningen är delägare av en gemensamhetsanläggning. De har då både ett juridiskt och ekonomiskt ansvar att förvalta den. Ni tillsammans utgör en särskild anläggningssamfällighet”, skriver Lantmäteriet.

Sådant som garage, trapphus och bredband är gemensamhetsanläggningar, vilket kan vara helt naturligt, men många nyproducerade brf:er får också ta hand om alltfler och alltmer komplexa gemensamhetsanläggningar som lekplatser, badplatser och tillfartsvägar.

Lina Brantemark är kritisk:

Det är verkligen ingen bra utveckling – varken för bostadsutvecklarna eller konsumenterna. Bostadsköpare ska inte behöva en fastighetsrättslig grundutbildning för att förstå vad de har köpt”, skriver hon.

Föregående artikel Fem brf-ordföranden tycker till om skyddsrum
Nästa artikel ”Det luktar ruttet här”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här