AnnonsElectrolux Professional AB

Bryt tystnaden kring byggfusk

20 jun 2023

byggfusk, fasad med fuktskador
Fasad med fuktskador. Byggföretaget vägrade åtgärda grundorsaken utan gjorde bara kosmetiska lagningar.

Prata om det! På Borätt forum-redaktionen nås vi ständigt av berättelser om byggfusk.

De nyproducerade lägenheter föreningens medlemmar flyttar in i är inte så bekymmersfria som förespeglats. Läckande fasader, felkonstruerade fönster, takbeläggning som bytts från dyr plåt till billigare betongpannor, felinstallerad el som resulterat i att detaljer i huset blivit strömförande… ja listan kan göras lång.

Fusket är omfattande och en enskild bostadsrättsförening har små möjligheter att få rätt mot ett stort byggföretag.

När det gäller byggfusk finns en skrämsel- och tystnadskultur. Många bostadsrättsinnehavare är rädda för att värdet på deras bostäder ska gå ner om det blir känt att föreningen har problem. Därför vågar inte föreningsstyrelserna vara öppna med hur det står till utan kämpar i tysthet. Men ju fler som erkänner problemen desto större blir trycket på byggjättarna, på politiker och lagstiftare som sitter inne med lösningarna.

Det krävs också större medvetenhet och bättre kunskaper hos bostadsrättsföreningarnas styrelser. Byggföretagen har all tillgänglig juridisk expertis på sin sida. En bostadsrättsförening kan nå framgång – men det gäller att arbeta systematiskt och inte missa viktiga detaljer.

På Borätt forum-redaktionen har vi träffat föreningar som lyckats.

Det är dags att höja medvetenheten och att börja tala öppet om byggfusket.

 

 

Föregående artikel Säkra bostaden inför semestern
Nästa artikel Så vill svenskar bo

2 Kommentarer

 1. Tack, tack för att ni uppmärksammar byggfusket. Bor i ett nybyggt hus och som ordförande i Brf:en har jag nu erfarit flera fel och brister i husen.
  All möda med att få rätt rättelse i tid efter besiktningarna och att bevisa nyupptäckta fel kräver kunskap, tid och kostar. Vi i styrelsen och även insiktsfulla medlemmar är utslitna. Det krävs mycket energi att ta strid och samtidigt inse att vi är en liten myra gentemot byggindustrin. Jag är gärna med i en diskussion om nybyggnation av bostadsrätter där alla parter är representerade.
  Hälsningar
  Elvy Löfvenberg
  Ordförande
  Brf Björk & Plaza
  076 8400657

  • Hej Elvy och tack för ditt inlägg. Vi kommer att fortsätta lyfta fram de många problemen och utmaningarna med det utbredda byggfusket. Vi kommer bland annat att anordna debatter och runda bordssamtal i ämnet. Så vi hör gärna av oss till dig för medverkan i slutet på augusti. Bästa hälsningar Redaktionen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här