AnnonsMiele

Byggbranschen måste stå beredd när det vänder

27 mar 2024

skylt bygge
Risk att byggbranschen tappar skickliga byggnadsarbetare om byggkonjunkturen tillåts dippa för mycket. Det anser Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd. Foto:Dagmar Forne

Byggföretagens senaste konjunkturprognos visar att bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar kommer att minska med fem procent under 2024.

Det är bara Norrbotten och Kalmar län som kommer att få en tillväxt på byggmarknaden i år. I resten av landet blir utvecklingen svag, och allra värst blir det i Uppsala, Södermanland och Kronoberg.

Men under 2025 kommer bygginvesteringarna att öka, spår Byggföretagen. Kommande räntesänkningar och minskad inflation kommer att stimulera byggkonjunkturen men ökningen väntas bli ytterst marginell.

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd säger i ett pressmeddelande att nedgången är den största sedan finanskrisen och framhåller att det är långt kvar till ett normalläge på byggmarknaden. Hon pekar på risken att branschen förlorar för många skickliga arbetare. För att behålla kompetens så att branschen står beredd när konjunkturen vänder menar hon att det krävs stödåtgärder som exempelvis korttidspermitteringar.

 

Föregående artikel Många föreningar kan bli klassade som oäkta
Nästa artikel Den växande utmaningen – Hur medlemmens privatekonomi påverkar bostadsrättsföreningens ekonomi

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här