AnnonsElectrolux Professional AB

Byggbranschen vill skärpa kontrollerna på byggen

19 sep 2023

skylt bygge
Ser bra ut – men har alla som jobbar här schyssta villkor? Nu vill byggbranschen skärpa kontrollerna

Sedan 2006 har byggbranschen tillämpat ID06 – ett system för legitimationsplikt och närvaroregistrering på byggarbetsplatser. Syftet är att försvåra eko-brott och svartarbete – men systemet har hittills visat sig lätt att kringgå. Nu vill aktörerna bakom ID06 få till en rejäl skärpning.

Nu har de 11 organisationer som äger ID06 skrivit ett öppet brev till berörda riksdagsutskott  och rättsvårdande myndigheter med en kravlista på vad de skulle behöva för att kunna göra ID06 med effektivt. Avsändarna är Transportföretagen, Byggföretagen, Installatörerna, Byggherrarna, Maskinentreprenörerna, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Glasbranschföreningen, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen och Säkerhetsföretagen.

Organisationerna vill ha möjligheter att genomföra betydligt skarpare kontroller:

  • Inhämta uppgifter kopplat till Migrationsverket:o Säkerställa individers rätt att vistas och arbeta i Sverige och detta ska kunna motkontrolleras automatiskt via Migrationsverket. • Inhämta uppgifter kopplat till Skatteverket

o Säkerställa att en anställd faktiskt är anställd av sin arbetsgivare och att skatter och avgifter har erlagts korrekt.

o Säkerställa vilket medborgarskap en individ har (via SPAR) • Inhämta uppgifter kopplat till Arbetsmiljöverket:

o Säkerställa information om utstationering med korrekt angiven identitet och adressangivelse.

o Hjälpa företag med utstationering som ombud där ID06 redan kontrollerat identitet och företag.

  • Inhämta uppgifter kopplat till Försäkringskassano Kunna motkontrollera A1 intyg.

Organisationerna anser att det är osunt att de inte kan motkontrollera var sociala avgifter erläggs för en individ eller om det överhuvudtaget erläggs avgifter. De skriver att det är alltför lätt som oseriös aktör att konkurrera genom att inte betala avgifter och att det  alltid är den enskilde individen som drabbas.

Källa: Byggföretagen mfl.

Föregående artikel Fallolyckorna ökar
Nästa artikel ”Det är ingen väsentlig höjning av avgiften”, hävdar JM och hotar i skriftlig form 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här