AnnonsElectrolux Professional AB

Byggföretagaren lämnar höga skulder och ekonomiska problem

27 maj 2024

Byggföretagaren från Södertälje lämnat alla bostadsrättsföreningar där han varit ordförande. Flera av dessa föreningar står fortfarande inför stora ekonomiska problem och kämpar för att undvika konkurs. SVT avslöjade hur företagaren och hans nätverk systematiskt har tagit ut stora summor pengar från bostadsrättsföreningar och lurat minst ett hundratal bostadsköpare.

Byggföretagaren och hans affärspartners har suttit kvar i föreningarnas styrelser i flera år efter att de boende flyttat in. De har hindrat medlemmarna från att få insyn i föreningarnas ekonomi.

Byggföretagaren och hans affärspartners har suttit kvar i föreningarnas styrelser i flera år efter att de boende flyttat in. De har hindrat medlemmarna från att få insyn i föreningarnas ekonomi. Foto: Adobe Stock.

SVT:s kartläggning visar att Södertäljeföretagaren varit engagerad i 13 bostadsrättsföreningar. I två av föreningarna har inga bostäder byggts ännu, och ytterligare två har försatts i konkurs innan byggandet ens påbörjats.

Södertäljeföretagaren varit engagerad i 13 bostadsrättsföreningar. I två av föreningarna har inga bostäder byggts ännu, och ytterligare två har försatts i konkurs innan byggandet ens påbörjats. Foto: Adobe Stock.

I de föreningar där bostäder har byggts har de boende ofta tvingats ta sig in i styrelsen genom extra föreningsstämmor efter flera års kamp för att få tillgång till årsredovisningar och ekonomisk insyn. I vissa fall har de behövt vända sig till Kronofogden för att få tillgång till tidigare bokföring.

I slutet av april lämnade byggföretagaren sitt sista uppdrag som ordförande i en av föreningarna, som nu har betalningsanmärkningar på över 500 000 kronor. Föreningens nya ordförande hävdar att övertagandet av styrelsen varit planerat sedan tidigare och att det inte funnits några konflikter med den tidigare ordföranden.

Även revisorn i flera av föreningarna har begärt utträde. Revisorn har tidigare fått tre varningar från Revisorsinspektionen och granskas i två pågående ärenden. Han hävdar att han aldrig accepterat uppdraget som revisor och har nu begärt utträde i sex av föreningarna hos Bolagsverket.

Granskningen av byggföretagaren från Södertälje och hans nätverk visar på systematiska ekonomiska oegentligheter inom flera bostadsrättsföreningar. Medan byggföretagaren har lämnat sina poster som ordförande, kvarstår ekonomiska utmaningar för de drabbade föreningarna. Samtidigt granskas revisorns roll och agerande i sammanhanget.

 

Föregående artikel Riksbyggen vägrar rätta sina byggfel
Nästa artikel Den svenska modellen underlättar brott

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här