AnnonsElectrolux Professional AB

Byggfusk Sverige: Föreningar larmar om farliga fel

14 jun 2023

Fasad, nybygge
Nybyggt hus, genrebild. Foto:Dagmar Forne

55+ brf med bristande brandskydd, hus med läckande fasader och pålning som inte håller. Sedan vi publicerade artikeln om byggfelen i brf Gåshaga Pirar 5 och föreningens kamp för att få rätt har många föreningar hört av sig till Borätt forum.

Det är dags att våga tala om byggfusket!  På redaktionen har vi under de senaste dagarna fått ta del av besiktningsrapporter som visar på grava fel, exempelvis felmonterade rökluckor, fönster som inte passar i fönsteröppningarna och strömförande brevlådor(!). Vi har också nåtts av berättelser m pålning under hus som är alldeles för svag och fasader med så tunn puts att fåglarna pickat sig in och byggt bo.

Vår erfarenhet här på redaktionen är att många bostadsrättsföreningar är rädda för att tala om problemen, men om föreningarna inte vågar berätta så hjälper de ju byggföretagen att mörka.

Enligt juridisk expertis som redaktionen har talat med är det heller ingen fara för föreningen att gå ut i pressen och berätta om ett pågående ärende.

Thomas Lindman, ledamot i brf Gåshaga Pirar 5 och själv verksam inom fastighetsförvaltning förklarar att byggfusk faktiskt är lönsamt och att grunden är ett systemfel:

– Byggföretagen bildar bostadsrättsföreningen, tillsätter en interimsstyrelse som fungerar som byggherre/beställare. Interimsstyrelsens besiktningsman godkänner bygget även om det är fullt av brister.

Han förklarar att de som köper bostadsrätterna helt saknar inflytande eftersom de inte är med i styrelsen.

– När fastigheterna lämnas över till den nya föreningen av boende är allt redan godkänt och klart, säger han.

Om det visar sig att det finns brister är detta nu föreningens sak. Många föreningar vittnar om hur svårt det är att få byggföretagen att åtgärda fel.

Thomas Lindman anser att slutbesiktning och godkännande inte borde göras av interimsstyrelsen, utan först när boendestyrelsen är på plats och av en oberoende besiktningsman som boendestyrelsen utser.

Kanske det då skulle vara svårare för byggföretaget att smita från ansvar och åtgärda felen utan kostnad.

Han förklarar att när bygget är avslutat utgör fastigheten en lönsam eftermarknad för byggbranschen som får möjlighet att leverera material till projekt med tätare intervall än annars.

 

Föregående artikel Bostadsbyggandet kollapsar – enorm brist på bostäder
Nästa artikel Svensk bomarknad sämst i Norden

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här