AnnonsMiele

Byggkrisen kan kosta 1000 miljarder kronor

21 feb 2024

Om byggkrisen fortsätter och inga åtgärder sätts in kan Stockholms- och Uppsala län få se ett sammanlagt produktionsbortfall fram till 2030 på 343 miljarder kronor enligt en rapport från Stockholms handelskammare. Tar man med hela Sverige kan produktionsbortfallet landa på över 1 000 miljarder. Dessutom kommer sysselsättningen att sjunka och bostadsköerna växa.

Rapporten ”Notan för byggkrisen” presenteras igår av Stockholms Handelskammare. Analysen och beräkningarna bygger bland annat på Boverkets egen bedömning av bostadsbehovet. Kostnaderna har beräknats genom att ställa bostadsbehovet mot två tänkta framtidsscenarier. Byggbranschens kris ger ju ringar på vattnet ut i många andra branscher och Stockholms handelskammare har försökt sammanställa en samlad beräkning på de totala kostnaderna.

Det mildare framtidsscenariet bygger på att 2024 kommer att bli det värsta året fram till 2030, med en ett beräknat bortfall på 30 miljarder. Det tuffaste scenariot bygger på att krisen kulminerar 2027 med ett bortfall på närmare 50 miljarder.

– Byggkrisen förstärker behovet av reformer som ger en mer välfungerande bygg-och bostadsmarknad. Agerar politikerna med handlingskraft direkt kommer vi ur krisen med bättre förutsättningar att ge människor tillgång till bostäder – väljer man att sitta still blir bostadssituationen ännu värre än vad den är idag, säger, Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

– I vårt värsta scenario som för tankarna till 90-talskrisen kommer stora delar av byggbranschens arbetskraft att lämna yrket och vi får en utdragen kris. Vi riskerar ett aggregerat produktionsbortfall på 1000 miljarder kronor under åren fram till 2030. Krisen kommer att fördjupa problemen på bostadsmarknaden och därför behöver partierna nu samla sig över blockgränserna och förhandla fram reformer som gör skillnad både på kort och lång sikt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Föregående artikel Monopolföretagen gör som de vill
Nästa artikel Skatteverket hade fel

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här