AnnonsMiele

Byggsektorn står inför en drastisk nedgång

7 mar 2024

Parterna inom byggindustrin, inklusive TMF, GS-facket, Byggnads, och Byggföretagen, samlas idag för ett krismöte med regeringen för att adressera den stigande och allt värre byggkrisen. Enligt en rapport från Stockholms handelskammare kan byggkrisen kosta Sverige uppemot 1000 miljarder kronor fram till år 2030.

Gemensamt uppmanar de regeringen att vidta omedelbara åtgärder för att öka byggandet och förhindra att krisen sprider sig och negativt påverkar hela den svenska ekonomin.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads.

Byggsektorn står inför en kollaps. Varje nytt byggjobb skapar i genomsnitt tre ytterligare jobb inom material, transporter och andra sektorer. Dessa jobb är nu hotade på grund av den dramatiska nedgången inom byggsektorn. Byggföretagens senaste prognos indikerar att endast 23 600 bostäder förväntas påbörjas 2024, jämfört med 60 000 bostäder 2021.

Byggkrisen har en bred inverkan, inte bara på företag och anställda inom byggsektorn. Den minskade byggaktiviteten påverkar hela Sverige genom att göra det svårare för människor att flytta dit jobben finns, öka trångboddhet och segregation samt krympa den övergripande ekonomin. Enligt en rapport från Stockholms handelskammare kan byggkrisen kosta Sverige uppemot 1000 miljarder kronor fram till år 2030.

Samtidigt som inflationen måste bekämpas, betonar parterna inom byggindustrin att Sverige måste hantera flera utmaningar samtidigt. De understryker att branschen inte kan tackla byggkrisen ensam och varnar för risken att krisen leder till förlusten av en hel generation byggarbetare, vilket hotar samhällsbygget, klimatomställningen och Sveriges beredskap.

Regeringen har tidigare uttryckt sin beredskap att vidta ytterligare åtgärder om krisen fördjupas. Därför uppmanar parterna gemensamt regeringen att implementera kraftfulla insatser för att stimulera byggandet och undvika en total kollaps inom den svenska byggindustrin.

 

Föregående artikel BRF-Sverige får luta sig mot pensionärerna
Nästa artikel Vi lånar mindre – men betalar mer

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här