AnnonsElectrolux Professional AB

Carlos blev mordhotad av byggchefen

19 apr 2024

Carlos flydde från Colombia på grund av hot nu flyr han Sverige efter att ha blivit mordhotad av byggchefen i Stockholm. När Carlos kom till Stockholm fick han jobb på en byggfirma där många chefer och arbetare pratade spanska, vad han inte visste då var att det finns företag som specialiserar sig på att utnyttja spansktalande arbetskraft.

-Vi vet att det finns maffiastrukturer, exempelvis en latinamerikansk som hyr ut personal, lockar hit dem och utnyttjar dem brutalt, säger Jessica Löfström, VD på säkerhetsföretaget Ansvar Säkerhet som bland annat gör bakgrunds- och arbetsplatskontroller i byggbranschen.

 

Carlos märkte snart att löner och arbetsvillkor inte följde de avtal som fanns men när han gick med i facket och krävde sina rättigheter fick hans sparken. Arbetsdomstolen dömde arbetsgivaren att betala skadestånd men nu hade Carlos blivit ett problem för de spansktalande föregatagen

Agnes Landsroth förhandlare på Syndikalisterna menar att de gamla problemen kommer ikapp dig, det blir svårt att börja om på nytt och söka sig vidare men i höstas fick Carlos jobb på en ny spansktalande byggfirma. I flera månader ville han ha ett skriftligt arbetsintyg, till slut blev han kallad till chefen som körde iväg honom i en bil. Chefen sa att han var god vän med Carlos tidigare arbetsgivare och att han var med i maffian. Han sa också att han var förvånad över att Carlos fortfarande var vid liv. Nu har han lämnat landet efter hoten från cheferna. Han känner sig inte säker i Sverige men sörjer över att han tvingas lämna de liv han har byggt upp här.

Carlos flyr Sverige efter att ha blivit mordhotad av byggchefen. Carlos fick jobb på byggen i Stockholm efter att ha flytt hemlandet Colombia – nu flyr han Sverige. När han krävde rätt lön och arbetsvillkor och gick med i facket fick han sparken. Arbetsdomstolen dömde arbetsgivaren att betala skadestånd men det blev svårt för Carlos att söka sig vidare inom byggbranschen.

Föregående artikel Tullinge Elektriska AB, viktigt att styrelsen ansvarar för sin elektricitet!
Nästa artikel Fem snabba tips från Andreas Hogmalm

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här