AnnonsElectrolux

Christer har digitaliserat sitt hem

4 dec 2022

Rönningebon Christer Persson kan se hur mycket el och energi hans kyl, frys, tv och spelkonsol förbrukar via ett knapptryck i mobilen. Det har gjort honom mer benägen att vara energisnål och miljömedveten.  

Christer och hans familj bytte elbolag och digitaliserade sitt hem med hjälp av speciella kontakter, kopplade till hemnätverket som fästs i vägguttagen. Foto: David Moro.

I Stockholms län minsta kommun, Rönninge-Salem, bor Christer Persson tillsammans med sin fru och deras tre barn i bostadsrättföreningen Mosshagestigen. Där har familjen sedan två månader tillbaka bytt elbolag och digitaliserat sitt hem med hjälp av speciella kontakter, kopplade till hemnätverket som fästs i vägguttagen. På så sätt kan Christers familj läsa av, enhet för enhet, hur mycket energi som går åt för varje enskild elprodukt.

Med hjälp av elbolaget Tibber och dess app, som Christer använder sig av, får han en översikt över sin energiförbrukning.

-Startar jag teven eller min Xbox så ser jag direkt hur mycket som förbrukas. Jag kan även titta bakåt. Man kan gå så långt bakåt som tre år. Då kan jag jämföra med vad det kostar för stunden, säger han.

Men planen var aldrig att digitalisera hemmet, menar Christer. Det kom som en bonus när han först ville byta ut sina lampor.

-Jag ville att lamporna skulle tändas och släckas trådlöst. Så fort jag kom hem eller lämnade hemmet. Men då tänkte jag, vad tusan, jag kan ju digitalisera allt i stället. Jag fick också tipset av min granne som använder sig av det här. Jag bytte ut och uppdaterade mina vitvaror så att mina väggfästen kan läsa av energin.

De stigande elpriser var också en bidragande faktor till beslutet.

-Man hör ju alla domedagsrykten och läser alla skräckexempel i tidningar om att elpriserna stiger. Så det känns bra och viktigt att kunna ha full kontroll över vår elförbrukning. Jag ser när det är som billigast på dygnet. Nu är det billigt att tvätta exempelvis.

Har du sett någon skillnad på dina elräkningar?

-Nu har vi haft det så kort tid så det är svårt att säga något. Men den stora skillnaden nu är att jag i stället har blivit mer medveten om att prylar står och drar el när vi inte är hemma. Det kan jag se och stoppa. Det är viktigt för mig och miljön.

I dagsläget har Christers familj inte ändrat så mycket på sina rutiner i hur de förbrukar sin elanvändning. Men det kan bli aktuellt i vinter när elpriserna väntas stiga ännu mer. Därför är han nöjd över valet att ha digitaliserat sitt hem.

 

Föregående artikel Är frivilliga kapitaltillskott ett bra alternativ i tuffare ekonomiska tider?
Nästa artikel Varsam renovering minskar utsläppen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här