AnnonsStyrelsesupport

Dags att mäta radon

10 sep 2021

Bostadsrättsföreningens styrelse ansvarar för att radonhalterna i inomhusluften i fastigheten inte överskrider gränsen för det tillåtna. När eldningssäsongen kommer är det dags att mäta radonet för att kolla om åtgärder behöver vidtas.

 

Radonmätning ska göras under perioden oktober till april. Mätningen ska utföras under minst två månader i enlighet med Boverkets regler.

I nybyggda hus där föreningen saknar mätprotokoll eller i hus där protokoll som är äldre än 10 år finns kan kommunen anmoda föreningen att göra radonmätning. Kommunens handläggare debiterar tiden de lägger i ärendet, så det kan vara bra att genomföra mätningen på eget initiativ.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att mätning utförs vart tionde år.

– Det är viktigt att placera dosorna rätt, och att göra rätt urval av lägenheter, säger Fredrik Larsson på DWOQ Projekt . Mätningen kräver också en del administration – berörda medlemmar ska aviseras och dosorna samlas in.

Han framhåller att förutsättningarna för varje fastighet är olika, och att det finns speciella regler exempelvis om det finns en förskola i fastigheten, så det kan vara ganska svårt att utföra mätningarna på rätt sätt.

–Mitt tips är att föreningen tar hjälp med radonmätningen, säger han.

 

 

 

Föregående artikel Viktiga tips inför budgetarbetet
Nästa artikel Succé för första Borättgolfen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här