AnnonsElectrolux Professional AB

De förlorade bostaden efter otillåten andrahandsuthyrning

27 mar 2023

Ett gift par på Östermalm i Stockholm förlorar nyttjanderätten till sin bostadsrätt efter otillåten andrahandsuthyrning. De förvärvade bostaden 2017, de ville hyra ut den två år senare men fick nej av föreningen även Hyresnämnden nekade paret. Makarna valde ändå att hyra ut lägenheten i andrahand.

De tolkade upplåtelseavtalet att uthyrning skulle vara tillåtet, men föreningen motsatte sig detta och vände sig till tingsrätten som beslutade att paret skulle avhysas, en dom som nu fastställts av hovrätten.

Ett gift par förlorade nyttjanderätten till sin bostad efter att de hade hyrt ut den i andra utan tillåtelse. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Trots att de nekades att hyra ut i andra hand av både föreningen och Hyresnämnden men ändå valde att hyra ut bostaden skickade föreningen ut en anmaning om rättelse hösten 2019. Då uthyrningen inte upphörde meddelade föreningen paret om uppsägning, vilket skedde brevledes i december.

I sin andrahandstalan nekade paret till att ha hyrt ut lägenheten, utan påstod att det endast handlat om inneboende. Föreningen kontrade bland annat med vittnesmål om att det vid flera tillfällen varit andra än paret som öppnat dörren in till lägenheten, samt att makarna ytterst sällan synts till i huset på senare år.

Dessutom stod ingen av makarna skriven på bostadsrättens adress, utan det var det i stället en annan familj som gjorde vars namn även fanns på lägenhetens ytterdörr. En av föreningens styrelseledamöter ska också ha blivit kontaktad av en person som uppgav att han hyrde parets lägenhet i andrahand.

Tingsrätten valde att döma till föreningens fördel. Paret förlorade nyttjanderätten till bostadsrätten och ålades att genast avflytta från lägenheten. Beslutet överklagades och i mars 2023 prövades målet i Svea hovrätt som valde att fastställa tingsrättens dom på den punkten.

 

 

Föregående artikel Möt Borätt forums partner Bolander & Co
Nästa artikel 15 000 hushåll har fått amorteringsundantag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här