AnnonsElectrolux Professional AB

De hetsiga budgivningarna är över visar ny trend

26 okt 2022

Den tidigare så heta bostadsmarknaden med hetsiga budgivningar har blivit iskall. Det började redan i våras. Trenden med budgivningar vände då, säger Karin Grundéus, pressansvarig på Booli.

Enligt Booli beror den lugnare budgivningen på att bostadsmarknaden har kylts av ordentligt.

Booli har undersökt hur skillnaderna mellan utgångspris och slutpris har utvecklats. Det visar sig att säljare, som för ett år sedan kunde vänta sig en rejäl uppgång av slutpriset jämfört med utgångspriset, nu får nöja sig med blygsamma 1 procent i genomsnitt för lägenheter och villor i hela Sverige.

– Det är väldigt lågt. Förra året var det 10 procents uppgång i genomsnitt. Det är också ett större utbud. Det är många som har lagt ut bostäder till försäljning.

Enligt Booli beror den lugnare budgivningen på att bostadsmarknaden har kylts av ordentligt.

Så har det varit i ungefär ett halvår – säljarna vill passa på att sälja medan priserna håller i sig, för sedan vet ingen vad som händer. Då byggs utbudet på, förklarar hon.

Lockprisernas tid är förbi, tidigare kunde säljarna lägga ett lockpris och trissa upp det, enligt Booli. Nu blir priset mer en förhandling mellan köpare och säljare.

– Det kommer nog fortsätta så en tid. Det är svårt att säga hur det blir, men det kan hålla i sig. Det kommer ju fler räntehöjningar, säger Karin Grundéus.

 

Föregående artikel Fler köpare hoppar av nybyggena
Nästa artikel Nytt nummer av Borätt ute nu!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här