AnnonsElectrolux Professional AB

De planerade bostadsrätterna blir hyresrätter

17 maj 2024

I den snabbt växande stadsdelen Barkarbystaden i Järfälla kommun, Stockholm, har kommunen satt upp ett mål att majoriteten av de nya bostäderna ska vara bostadsrätter. Men på grund av den pågående byggkrisen omvandlas nu många av dessa planerade bostadsrätter till hyresrätter, rapporterar Mitt i.

Barkarbystaden, som byggs på den tidigare flygplatsen Stockholm-Barkarby, har varit under utveckling sedan 2012 och man förväntar sig att området kommer att innehålla totalt 18 000 nya bostäder år 2030. Stadsdelen kommer även att få en ny tunnelbanestation inom de kommande åren.

Selvaags nybygge ska stå klart 2026
På grund av ekonomiska svårigheter och ökade byggkostnader har flera byggherrar valt att omvandla planerade bostadsrätter till hyresrätter i stadsdelen Barkarby. Detta beslut har väckt oro hos kommunledningen.

Järfälla kommun har som målsättning att 70 procent av de nya bostäderna i Barkarbystaden och det närliggande området Veddesta ska vara bostadsrätter, medan resterande 30 procent ska vara hyresrätter. Men på grund av ekonomiska svårigheter och ökade byggkostnader har flera byggherrar valt att omvandla planerade bostadsrätter till hyresrätter. Detta beslut har väckt oro hos kommunledningen.

– Det riskerar att vi får områden med en för stor andel hyresrätter. Det kan leda till segregation och minskad skattekraft för kommunen, säger Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla, till Mitt i.

Byggbolagen Åke Sundvall, Resona och Sveaviken Bostad är några av de företag som har valt att omvandla sina planerade bostadsrätts- och äganderättslägenheter till hyresrätter. Enligt Mitt i har dessa förändringar skett utan kommunens godkännande.

Inom Järfälla kommun pågår nu diskussioner om hur man ska hantera situationen där många bostadsrätter omvandlas till hyresrätter. Ett förslag från Socialdemokraterna var att införa en straffavgift för byggherrar som inte följer planen att bygga bostadsrätter, men detta förslag röstades ner.

 

Föregående artikel Utveckla och förbättra fastighetsvärlden – det här är Proptech!
Nästa artikel Högre årsavgifter – lägre sparande

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här