AnnonsMiele

De vägrar skriva på avtalet om markhyror

20 mar 2023

Åtta bostadsrättsföreningar har stämts av Stockholms stad, för att de inte skrivit på sina avtal om kraftigt höjda markhyror. Brf Liljeholmsberget är en av dem. Föreningen har fått en höjning på 162 procent. För båda parter står stora summor på spel, skriver tidningen Mitt i.

Stockholms stad äger marken där föreningens hus är byggda och har stämt brf:en för att den vägrar skriva på det nya avtal för tomträttsavgäld (markhyra) som skulle börja gälla förra året.

Stockholms stad drar in tre miljarder kronor om året på alla tomträttsavgälder och vill inte rucka på ordningen. Brf Liljeholmsberget får å sin sida en avgäldshöjning på 162 procent med nya avtalet. Det innebär en kostnad på drygt 4,2 miljoner kronor om året (med rabatt de första åren) i stället för drygt 1,6 miljoner kronor.

Stockholms stad har stämt flera brf:er för att de vägrar skriva på nya avtal för tomträttsavgäld (markhyra).

Brf Liljeholmsberget är inte ensamt om att vägra acceptera höjningen. Stockholms stad har stämt åtta bostadsrättsföreningar som inte skrivit under sina nya avtal. De får stöd av föreningen Tomträttsuppropet, som har målet att förändra stadens tillämpning av tomträttslagen och få en ”rimlig utveckling av avgälder och priser för friköp”.

Friköp erbjuds dem som inte vill fortsätta att hyra marken. Men erbjudandet är en chimär, menar kritikerna. För Brf Liljeholmstorget skulle det till exempel kosta drygt 236 miljoner kronor att köpa marken.

– Det blir svårt för oss att finansiera även om vi inte avvisar det helt. Vi får en extremt hög belåning som gör att vi måste höjda avgiften så mycket att många medlemmar får svårt att bo kvar eller sluta underhålla fastigheten, säger Erik Fahlén.

– Vi tycker inte att ökningen är rimlig, i förhållande till andra kostnadsökningar i samhället. Den är ett stort problem för oss och andra bostadsrättsföreningar som hyr sin mark av staden. Och vi utgör nästan 20 procent av stadens invånare, säger brf-ordföranden Erik Fahlén.

 

Föregående artikel ”Vi släpps inte in i lägenheten” – kniviga scenarion med Borätt forum
Nästa artikel 8 brf:er stämda av Stockholm Stad – Borätt forum Nyheter 21 mars

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här