AnnonsElectrolux Professional AB

Deklarera rätt när du hyr ut!

13 apr 2023

Lägenhet
Hyr du ut din mysiga lägenhet? Enligt Skatteverket är det inte komplicerat att deklarera rätt.

Skatteverket har hittat massor av fel när de kontrollerat privatpersoners uthyrning av bostad.
Förra året tog 77000 personer upp i sin deklaration att de hade kapitalinkomst från uthyrning av bostad, men fler än så hyr ut sin bostad med inkomst över gränsvärdet.
Inkomsten ska då deklareras, oavsett om du hyr ut själv eller via ett plattformsföretag, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Den som hyrt ut en bostad under hela året får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Avdraget är tänkt att kompensera för alla extra kostnader som kommer av att hyra ut. Schablonavdraget gäller per bostad och år. Är det flera personer som äger bostaden får dessa dela på schablonavdraget.

Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. Om till exempel halva lägenheten hyrs ut i en månad får halva avgiften eller hyran dras av.

– Får du ett överskott från uthyrningen av privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Skatteverket har vid flera tillfällen genomfört kontroller av inkomster från uthyrning av privatbostad baserat på material hämtat från olika uthyrningsplattformar. 2022 gjordes en mindre, riktad kontroll för inkomståret 2020 som medförde en total höjning av överskott av uthyrning med drygt 7 miljoner kronor.

Föregående artikel Kraftiga kostnader för hushållen väntas till sommaren
Nästa artikel Det ska föreningen tänka på vid köp av laddstolpar eller solceller – Borättkväll 13 april

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här