AnnonsElectrolux Professional AB

Den fleråriga tvisten är över – Oscar Properties betalar

3 jun 2022

Nu är det färdigbyggt i Stockholms högsta bostadshus. Bostadsrättsföreningen Innovationen i Hagastaden köpte huset för nästan 1,7 miljarder kronor och fick läckande avlopp, illa fungerande hissar, vattenskador, droppande tak och felaktiga kopplingar av rör på köpet. Nu tvingas Oscar Properties betala 33,5 miljoner kr för alla byggfel till föreningen – en tvist som pågått i många år.

Komplexa byggnader
Det östra tornet, Innovationen, är 125 meter högt och innehåller 182 lägenheter fördelat på 35 våningar.

Stockholms nya landmärken de ”Norra Tornen” med skyskrapan Innovationen hade inflyttning 2018 i Vasastan. Lägenheter i mång-miljonklassen kunde ha takdropp i vardagsrummet på grund av felaktiga avlopp i praktiskt taget hela huset.

– Vi i föreningen fick själva gå in och söka läckor, men knappt har man hunnit laga förrän det läckte på nya ställen”, berättade en av bostadsrättsinnehavarna anonymt.

– Man har använt kopplingar avsedda för gjutjärnsrör i ett 20-tal stammar. Men det här är ju en mycket stor byggnad som måste kunna röra på sig och då måste det vara svetsade plastfogar för att läckor inte ska uppstå, sa den dåvarande styrelseordföranden Kjell Fallqvist.

Nu har parterna slutligen nått en förlikning: Oscar Porperties och Bostadsrättsföreningen Innovationen, tillsammans med Trygg Hansa, har kommit överens om en förlikning.

– Vi är väldigt lättade. Vi har som lekmannastyrelse fått vara projektledning av en byggarbetsplats. De boende har fått utstå vattenavstängningar och läckor. Men nu har vi färdigställt till en kostnad av 35 miljoner, berättar Helena Östman, Brf Innovationens talesperson som själv är boende i föreningen.

I förlikningen får föreningen 15 miljoner kronor nu i juni och resten betalas ut under en treårsperiod.

Under tvisten med Oscar Properties tvingades föreningen Innovationen att öka sin skuldsättning från cirka 15 000 till cirka 17 000 kronor per kvadratmeter boyta. Pengarna behövdes för få ordning på huset, särskilt avloppsstammarna, när nya entreprenörer behövde anlitas av föreningen.

Är huset klart nu?

– Ja, nu är vi klara och väldigt nöjda. Felaktiga kopplingar, golvvärme och hissar är åtgärdade och vi ser fram emot att ägna oss åt en mer normal förvaltning, svarar Helena Östman.

Enligt henne kommer Brf Innovationen att amortera så mycket som möjligt med de pengar man snart får tillbaka.

 

 

Föregående artikel ”Ja, byggstyrelser har för mycket makt”– se onsdagens debatt här!
Nästa artikel Borätts valspecial kartlägger bostadspolitiken

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här