AnnonsElectrolux Professional AB

Den jäviga interimsstyrelsen

13 okt 2023

Äntligen dags att flytta in i de nyproducerade lägenheterna och välja den nya styrelsen av boende. Under byggtiden har bostadsrättsföreningen styrts av en byggstyrelse som har haft överinseende över bygget. Nu ska den medlemsvalda styrelsen ta över ansvaret och det gäller att vara vaksam. Se upp för det finns en gammal tradition av att byggstyrelser mest bestått av anställda i byggföretaget.

Överlämningsstämman är det första tillfället då boendestyrelsen får tillgång till allt material som rör fastigheten. Thomas Lindman, kassör i bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar på Lidingö råder den nybildade föreningen att vara mycket noga med hur man tar emot och förvaltar det som lämnas över av byggstyrelsen.

Thomas Lindman, kassör i bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar på Lidingö råder den nybildade föreningen att vara mycket noga med hur man tar emot och förvaltar det som lämnas över av byggstyrelsen.

-Allt material ska vara tillgängligt digitalt, och det ska finnas i en styrelsemail, som endast den aktuella styrelsen har tillgång till. Handlingar får aldrig hamna i ordförandes privata mail, säger han.

Alla bygglovshandlingar, ritningar, besiktningsprotokoll och all korrespondens kring eventuella byggfel, besiktningar, garantier, allt detta är föreningens egendom, och måste finnas tillgängligt för kommande styrelser i decennier framåt.

Se upp! För det finns en gammal tradition av att byggstyrelser mest bestått av anställda i byggföretaget. I sådana fall uppstår lätt jävsituationer. På Borätt forum möter vi ofta föreningar i nyproduktion där byggstyrelsen lämnat ett arv av långa oförmånliga avtal och byggfel som en vaken byggstyrelse aldrig borde ha släppt igenom.

Krister Haglund är byggkonsult och besiktningsman. Han sitter i ett tiotal byggstyrelser åt gången och följer byggprocesserna.

Han menar att byggföretagen i dag utser byggstyrelser som är helt fristående från byggentreprenören och som har en bredd i kompetensen. Han framhåller att den som sitter i en byggstyrelse sitter där som privatperson, inte som företrädare för ett företag, och kan inte samtidigt ha uppdrag för byggentreprenören.

Föregående artikel Följ med till Slagan – en brf där man trivs!
Nästa artikel Peab sätter sig över alla domar – men rår inte på Lille-Mor

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här