AnnonsMiele

Den värsta konkursmånaden sedan 1994

15 mar 2024

Konkursvågen som sveper över Sverige har nu börjat påverka fler branscher och större företag än tidigare. Enligt Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, är ingen bransch förskonad från den tuffa ekonomiska situationen som råder.

Under februari månad försattes 908 aktiebolag i konkurs, vilket markerar den värsta februarimånaden sedan finanskrisen 1994. Jacobsson beskriver situationen som extremt allvarlig och påpekar att även lite större bolag börjar drabbas, vilket får konsekvenser för de anställda.

Antal konkurser per bransch. Bild: Creditsafe

Till en början drabbades främst små bolag som var nära konsumenterna, men nu ser man även en ökning av nedläggningar inom branscher som tidigare klarat sig relativt oskadda. Hotell- och restaurangbranschen har sett en ökning på 99 procent, konsultbyråer 96 procent och byggbranschen 84 procent.

Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, menar att ingen bransch är förskonad från den tuffa ekonomiska situationen som råder. Foto: Creditsafe

Även industrin har börjat drabbas, med en ökning på 56 procent av konkurser inom sektorn jämfört med samma period förra året. Henrik Jacobsson betonar att det är en svår tid för företag som inte lyckas anpassa sig till den rådande krisen.

En av de faktorer som bidrar till de ökade konkurserna är de uppskjutna skatteanstånden. Mer än tio procent av företagen som går i konkurs har fortfarande skatteanstånd kvar att betala till Skatteverket, vilket skapar ytterligare ekonomisk press.

När den mörka trenden kan förväntas brytas är svårt att säga. Henrik Jacobsson tror att de höga konkurstalen kommer att fortsätta fram till sommaren, men hoppas på en stabilisering under sommaren eller hösten. Han pekar på att nyckeln till en förbättring är att få ned inflationen och sänka räntorna.

 

Föregående artikel Inflation, räntor och lån – vad händer nu? | Ta kontroll över ekonomin | Avsnitt 1
Nästa artikel Felaktiga installationer, vem betalar?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här