AnnonsElectrolux Professional AB

Det blir iskalla elpriser hela veckan

13 dec 2022

Elen blir dyr resten av veckan men nästa vecka kommer ett väderomslag som pressar priset. Foto: Adobe Stock.

De mycket höga elpriserna kommer fortsätta att ligga högt resten av veckan. Det säger elanalytikern Johan Sigvardsson, elhandels-bolaget Bixia. Elpriserna i de två elområdena i norra Sverige lyfter till ett snittpris på 4,19 kronor per kilo-wattimme idag, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Nu ligger elpriserna bara åtta öre under de historiska toppnoteringarna från den 1 december i år.

Samtidigt stiger elpriserna även i de två elområdena i södra Sverige, upp till 4,79 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med rekordnivåerna i slutet på augusti på 5,18 kronor i elområde 3 och 5,77 kronor i elområde 4. Men nästa vecka kommer ett väderomslag som pressar priset.

Under de så kallade höglasttimmarna på morgon och sen eftermiddag toppar priserna i södra Sverige på 7,25 kronor per kilowattimme och i norra Sverige på 5,50 kronor per kilowattimme.

Elen blir dyr resten av veckan. Det kommer visserligen att blåsa mer idag, vilket gynnar den relativt billiga vindkraftsproduktionen.

– Men det blir ännu mindre vind onsdag till fredag än vad vi hade räknat med, säger Johan Sigvardsson, elanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

– Så den här veckan, med kalla temperaturer, bortfall av kärnkraft och mindre vindkraft, kommer vi ligga på samma priser under veckan som vi har idag, tisdag. Det kan till och med ligga ytterligare lite högre, tillägger han.

Fotnot: Ovanpå priset på Nord Pool tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgiften.

 

Föregående artikel Stockholm stoppar ägarlägenheter
Nästa artikel Skattereduktion för installation av solceller och sänkt drivmedelsskatt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här