AnnonsElectrolux Professional AB

”Det dröjer till nästa år innan priserna vänder”

8 feb 2023

Prisfallet har dämpats men Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tror att det kommer dröja till nästa år innan vi får se en prisuppgång på bostadsmarknaden. Det högre ränteläget och inflationen kommer fortsätta pressa hushållens ekonomi, säger han.

I snitt har priserna fallit 1 procent i riket – men i Stockholms innerstad syns en liten prisökning för bostadsrätter som stigit med 1 procent visar januarisiffrorna som presenteras av Svensk Mäklarstatistik.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tror att det kommer dröja till nästa år innan vi får se en prisuppgång på bostadsmarknaden.

Imorgon kommer ett nytt räntebesked som kommer påverka bolånen ytterligare. Något som marknaden i mångt och mycket redan tagit höjd för tror Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Enligt Booli var utbudet i januari det största sedan bostadssajten började mäta 2009. Samtidigt publicerades 11 procent färre annonser under månaden jämfört med samma månad i fjol, vilket tyder på långa försäljningstider.

–Mäklarna märker av fler spekulanter på visningarna, även om försäljningarna fortfarande tar längre tid. Det skiljer sig också mycket från objekt till objekt. Bostäder med låga driftkostnader och bra värmesystem säljs ofta snabbare, medan eluppvärmda villor och bostadsrätter med höga avgifter tar längre tid att sälja. Köpare har blivit selektiva och rationella till följd av ränteökningar, höga elpriser och osäker ekonomi”, säger Andreas Moritz. Men att oron på marknaden har minskat är påtagligt, menar Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna.

 

Föregående artikel Äntligen dags! Karlatornet klart för inflyttning
Nästa artikel Mäklare vann mot fastighetsmäklarinspektionen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här