AnnonsMiele

Dom har fallit i mål om bolånebedrägerier

28 feb 2022

Tingsrätten dömer fem personer till mellan fem och 1,5 års fängelse i ett mål om grova bolånebedrägerier, grovt bokföringsbrott och penningtvätt. De dömda har varit aktiva i en verksamhet som mot betalning har hjälpt privatpersoner att – med användning av oriktiga uppgifter och falska handlingar – få bolån som de annars inte skulle ha beviljats. Detta enligt ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

I domen framgår det att de dömda har använt sig av oriktiga uppgifter om anställningar, löner, familjeförhållanden m.m. i låneansökningar som ingetts till bolåneinstituteten. De oriktiga uppgifterna har verifierats med förfalskade handlingar i form av arbetsgivarintyg och lönebesked.

Bolånetagarna har i de flesta fall inte haft de anställningar eller de löner som angetts och de skulle inte ha fått bolån med användande av korrekta uppgifter. Totalt rör det sig om felaktigt beviljade bolån till ett belopp överstigande 100 miljoner kr. För hjälpen har bolånetagarna betalat totalt cirka fyra miljoner kr till verksamheten.

Ytterligare förundersökningar pågår – kan handla om uppåt 300 miljoner i felaktiga lån

Sveriges Television har också rapporterat om rättegången. På frågan om vad gärningsmännen som genomfört bolånebedrägeriet tjänat på det svarar åklagaren i målet Nils Råby från Ekobrottsmyndigheten:

– Man har tagit betalt för det här, ganska bra betalt. Uppskattningsvis runt 100 000 kronor per bolån, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Nils Råby berättar också att det pågår ytterligare förundersökningar kring många fler bolånekunder som misstänks ha fått bolån på felaktiga grunder.

– Och där rör det sig ju om ännu mer pengar. I runda slängar 300 miljoner, säger han.

 

 

Föregående artikel Föreningen där kollektivtankarna lever
Nästa artikel Hela föreningen samlar kläder till Ukraina

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här