AnnonsElectrolux Professional AB

Dyra objekt alltmer svårsålda

3 maj 2023

–Många av våra äldre villasäljare känner att de inte mäktar med kostnaderna, de har stora ytor eller rum i huset som de inte värmer upp, berättar Anna Ski, mäklare på Lidingö. Även bostadsrättssäljarna släcker ner ljuset och drar ner på värmen. Hon märker att allt fler husägare i de välbeställda områdena söker mindre boende.

-Att bo mindre och mer energisnålt blir allt mer efterfrågat, säger Anna Ski, mäklare på Lidingö. Foto: Ski Mäkleri

Trenden är att köpa mindre och mer driftsnåla bostäder även i de välbeställda områdena kring Stockholm. Fyra gånger högre räntekostnader på bara något år påverkar landets dyraste bostadsområden.

– Det är uppenbarligen många som känner sig pressade av ränteläget och framförallt för att räntan ska gå upp ännu mer. Jag trodde inte att det var så på ön, men nu hör man av sig och vill bo lite mindre för att ha mer pengar över, berättar hon.

Enligt Anna Ski är det inte bara villaägarna som släcker ner i rummen det gör även bostadsrättssäljarna. Allt för att hålla nere elkostnaderna.

– De föreningar som har solceller på taken ligger i framkant nu. Den avmattning vi tidigare har sett har stannat upp men alla affärer tar längre tid. Bostadsrätter går snabbare att sälja eftersom det är ett större beslut att köpa en villa. Säljer jag ett hus tar jag in offerter på luftvärmepump, bergvärmeanläggning eller andra alternativ för eventuella framtida höga driftkostnader.

– Trots ökade energi- och bolånekostnader tror jag det är en god investering att äga sitt boende. Det är viktigt att inte hamna utanför marknaden. Att hyra bostad avråder jag från. Hellre bo mindre än man tänkt sig – det är ett bättre alternativ, avslutar Anna Ski.

 

Föregående artikel Råttinvasion hotar Stockholm
Nästa artikel Effekten av det räntefria bostadsuppskovet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här