AnnonsElectrolux Professional AB

Dyrare att renovera efter högre byggpriser

31 aug 2022

Foto: Adobe Stock

Det har blivit dyrare att renovera bostaden i dag jämfört med för ett år sedan. Det skriver Svenska Dagbladet.

Den pågående inflationen har lett till högre priser på bland annat transporter, drivmedel, virke och elkraft. Det orsakar högre byggpriser som minskar efterfrågan på renoveringsobjekt på bostadsmarknaden.

Enligt Niklas Bergsten, mäklare på Mohv, är det tydligt att de höga materialkostnaderna har påverkat synen på renoveringsobjekt.
– Vi marknadsför dem fortfarande som renoveringschans, men skillnaden är att efterfrågan gått ner, de objekten är inte alls lika populära längre, säger han till Svenska Dagbladet.

Det är produkterna som blivit dyrare men med stora variationer. Inom kategorin VVS är prisökningen på järn, stål och ferrolegeringar  drygt 90 procent på ett år. Medan priset på belysning ökat cirka 10 procent under samma period.

Carolina Appelqvist är marknadschef på Fortnox och driver sajten Offerta. Hon konstaterar att installationen av solceller, bergvärme, luftvärmepump och kamin har ökat den senaste månaden.
– Trenden med att lyxrenovera lägenheter och sälja dessa med vinst kommer förmodligen att minska till förmån för dem som renoverat energisparande, säger hon.

 

Föregående artikel Finansinspektionen kritisk mot förslag om startlån
Nästa artikel En allt äldre och äldre styrelse

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här