AnnonsMiele

Dyrt att skilja sig i Stockholm

25 sep 2023

Bolaget Länsförsäkringar har tittat närmare på hur den ekonomiska situationen förändras efter en skilsmässa. Från livet i villan till bostadsrätt i samma kommun uppskattas kostnaderna stiga med 12 000 kr i månaden.

Beräkningarna har gjorts utifrån en typisk tvåbarnsfamilj i villa där föräldrarna efter uppbrottet valt att bosätta sig i varsin bostadsrätt på 75 kvadratmeter. Att gå från gift med villa i Stockholm till skild med bostadsrätt i samma kommun kan bli en dyr historia. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Livet i villa (med normala vardagsutgifter) uppskattas ha kostat föräldrarna 22 000 kronor var i månaden, för att efter skilsmässan öka till 34 000 kronor per månad. Alltså 12 000 kronor mer.

Att gå från gift med villa i Stockholm till skild med bostadsrätt i samma kommun kan bli en dyr historia. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Foto: Adobe Stock.

Länsförsäkringar har valt att låta situationen utspela sig i olika svenska kommuner, bland annat i Stockholm, Täby och Huddinge i Stockholms län.

För ett gift par i Stockholms kommun, som skaffar varsin bostadsrätt efter skilsmässa, bedöms kostnaderna per vuxen öka från 26 812 kronor i månaden till 43 496 kr. Om den disponibla inkomsten är på 33 017 kronor går singelföräldern back med 10 479 kronor i månaden.

I Täby bedöms kostnaderna per förälder öka från 26 830 kronor per månad till 34 716 kronor, medan de i Huddinge går från 24 665 kronor upp till 32 806 kr.

I beräkningen av kostnader för gifta par med barn i villa ingår poster som boränta, amortering, driftskostnad för småhus och levnadskostnader. När det kommer till kostnader för att bo i bostadsrätt ingår boränta, amortering, brf-avgift, samt levnadskostnader.

 

Föregående artikel Skydd för skyfall
Nästa artikel 76 000 tillbaka när hyran prövades

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här