AnnonsElectrolux Professional AB

Effektavgifter styr när vi laddar

22 nov 2022

Göteborg Energi har infört en effektavgift som kan göra det dyrare att exempelvis ladda elbilen under tider då elnätet belastas hårt.

 

Det kan bli dyrt att ladda elbilen under höglasttimmarna

Syftet är att få elkunderna att jämna ut effektuttaget, så att nätägaren slipper bygga ut näten så att de klarar effekttopparna. Göteborgs Energi är tidigt ute.

Jennie Sjöstedt på Göteborgs Energi säger till Borätt Forum att effektavgiften är ett nödvändigt styrmedel för att jämna ut effektuttaget och alla elnätägare kommer att införa någon typ av effektavgift senast 2027.

– Det handlar om hur vi dimensionerar nätet. Det är dyrt och ineffektivt att bygga ut nätet för att de ska klara några få höglasttimmar varje dygn. Då är det mycket bättre att styra användningen så att effektuttaget blir jämnare, säger hon.

Effektavgiften som Göteborg Energi har infört baseras på ett genomsnitt av de tre högsta effekttopparna föregående månad.

Det har att göra med att allt fler villaägare skaffar laddstolpar till elbilar, bastu och annat som drar mycket el. Om de behoven ska tillgodoses skulle man behöva bygga ut näten kraftigt på vissa gator. Då är det klokare att förmå el-kunderna att jämna ut sin elanvändning och inte ladda bilen, köra bastu, spis och badtunna samtidigt menar nätägaren.

Men det är inte bara villaägare som får betala effektavgift utan även en del bostadsrättsföreningar.

 

Föregående artikel Vad är en kWh värt för dig?
Nästa artikel En femtedel av inkomsten går till boende

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här