AnnonsElectrolux Professional AB

Effekten av det räntefria bostadsuppskovet

3 maj 2023

I januari 2021 togs räntan bort på uppskovet vid bostadsförsäljningar. I samma veva infördes ett maxbelopp på tre miljoner per bostad för uppskovet. Allt för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Med hjälp av statistik från Skatteverket har Mäklarsamfundet tagit fram fakta kring utfallet av de nya reglerna.

Undersökningen visar att både antalet och storleken på uppskoven ökade rejält under 2021. Det totala antalet uppskov uppgick till närmare 800 000, en ökning 30 procent. Det genomsnittliga beloppet ökade med lika mycket till 800 000 kronor. De geografiska skillnaderna är dock av förklarliga skäl stora, snittbeloppet i Danderyds kommun, strax utanför Stockholm är 89 procent högre än i mindre ort som Gullspång, 1 312 000 kronor respektive 141 000 kronor, visar Mäklarsamfundets analys.

Majoriteten av uppskoven gjordes av personer som var 44 år eller yngre.

– Nackdelen med stora uppskov är att det kan bli en skattesmäll för den som flyttar till mindre. Konsekvensen av detta är att andelen seniorer i villaområdena ökar, samtidigt som trångboddheten bland barnfamiljer ökar. Ska vi få till ökad rörlighet på villamarknaden behöver reavinstskatten minska för de som bott länge i samma bostad, säger André Nilsson bostadspolitisk expert Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.

Föregående artikel Dyra objekt alltmer svårsålda
Nästa artikel Rörlig ränta höjs – bunden sänks

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här