AnnonsMiele

Ekonomin, ekonomin och rekrytering

16 mar 2023

styrelse med gråa hår
Styrelserna i landets bostadsrättsföreningar har att förhålla sig till en tuffare ekonomisk verklighet.

Vilka är de största utmaningarna i dagsläget för Sveriges bostadsrättsföreningar?  Borätt forum ställde frågan till ett antal bostadsrättsföreningar.

Ekonomin står förstås högt på agendan. Brf Haninge Park 5 väntar på nya rörliga elavtal från den 1 april samt ett nytt underhållsavtal inom kort. Styrelsen väntar spänt på hur höga höjningarna för el och underhåll blir.

– Vi höjde avgiften med 5 procent förra året. Nu undrar vi om den nya avgiftsnivån håller, svarar ordförande Denny Berglund.

Göran Boström, ordförande i HSB Brf Lupinen i Västerhaninge ser frågan som intressant:

–Det är minst sagt spännande att se hur vi klarar av alla tveksamma politiska beslut med vidhängande inflation. Eftersom politiskt driven inflation inte kan bekämpas med räntan, så får vi se hur kärvt det blir innan Riksbanken begriper att endast politiska beslut kan dämpa inflationen, är hans kommentar.

Kjell Johansson som är ordförande i brf Vattentorget i Karlshamn upplever att den största svårigheten är att få medlemmarna att förstå att en avgiftshöjning är oundviklig samt
att alla måste hjälpas åt att hålla kostnaderna nere.

Men även i en förening som upplever sin ekonomi som god, med låg belåning, bra koll på administrationen och utan all för stora underhållsbehov framöver upplever utmaningar:

Vårt problem är att kunna rekrytera personer till förtroendeuppdrag. Många medlemmar är äldre och varken vill eller har kompetens för uppdrag i föreningen. De som är lämpliga har redan suttit många år i styrelsen, skriver ordförande Lars Gawell i Brf Aspen Skogstorp i Eskilstuna.

Artikeln bygger på ett urval av svar på Borätt forms minienkät Veckans fråga

Föregående artikel Så kan bankkrascherna i USA påverka brf:er: ”Viktigt med rätt människor i styrelsen”
Nästa artikel Ränteuppgången den sista spiken i kistan för bostadsbyggandet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här