AnnonsMiele

Elskatten höjs och elpriserna tredubblas

29 dec 2023

Elpriserna förväntas stiga dramatiskt inom de närmaste veckorna. Spotpriset låg på drygt 30 öre per kilowattimme under julhelgsveckan, en betydande minskning jämfört med föregående år. Men om två veckor förväntas priserna stiga till omkring 100 öre per kilowattimme, enligt Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Prishöjningen kommer främst att påverkas av det kallare vädret som förutspås. Holtz noterar att elpriserna kommer att variera mellan södra och norra Sverige och att väderprognoserna är osäkra. Temperaturen och vindhastigheten kommer att vara avgörande faktorer.

Elpriset förutspås stiga från 30 till 100 öre per kilowattimme om cirka två veckor. Temperatur och vindhastighet kommer att vara avgörande faktorer. Foto: Adobe Stock.

Samtidigt kommer elskatten att öka från årsskiftet, ökningen kommer att följa inflationen och resultera i en höjning på 9,2 procent. I reella termer innebär detta en ökning på 4,5 öre per kilowattimme. Ann-Catrin Dahlbom på elhandelsbolaget Elskling påpekar att en vanlig villa förväntas se en ökning av elkostnaderna med ungefär en tusenlapp per år enbart på grund av skattehöjningen.

De fyllda gaslagren i Europa och ökningen av elproduktionen från kärnkraft och vattenmagasin bidrar till att möta efterfrågan. Dock kommer ökningen av elpriser och skatter att påverka elkostnaderna för konsumenter, särskilt med tanke på den kommande kylan och det högre elbehovet.

 

Föregående artikel Läckage ner i golvbjälklager – vem betalar?
Nästa artikel Tuffare redovisningsregler införs för brf:er

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här