AnnonsElectrolux Professional AB

Elskulderna ökar kraftigt hos Kronofogden

27 okt 2022

Allt fler privatpersoner kan inte betala sina elräkningar, visar ny statistik från Kronofogden. Fram till slutet av september hade hushållens skulder till Kronofogden ökat med nästan en tredjedel, jämfört med samma period förra året. Det höga elpriset slår hårt mot hushåll med små ekonomiska marginaler.

– Det är viktigt att inte hamna i en ond spiral – kontakta den du har skulder till, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten. De flesta kommuner har också skuldrådgivare som man kan kontakta för att få hjälp, säger han.

Han varnar för att obetalda elräkningar kan leda till en ond spiral där elkunder får allt svårare att klara sin ekonomi.

– Det blir räntor och avgifter, sedan skickas den till oss och det blir löneutmätningsbeslut. Då drar vi på nästkommande lön, plus att du har nya räkningar. Det betyder att nästa månad har du mindre pengar att röra dig med, men samtidigt har du alla andra räkningar att betala och då blir det nya räkningar som du ligger back med, säger Davor Vuleta.

Underlaget till myndighetens analys kommer från Sveriges 80 största elbolag och är inte heltäckande. Det kan alltså finnas fler obetalda elräkningar hos Kronofogden som inte syns i statistiken.

– Det är de människor som redan har det svårt ekonomiskt som drabbas först och hårdast. Om man inte har några marginaler och det kommer en räkning som är tre-fyra gånger högre än vanligt så kan man inte betala den, säger Davor Vuleta.

Enligt statistik från Kronofogdemyndigheten ökade antalet obetalda elskulder från privatpersoner med 16 procent under den 1 januari till och med den 25 september i år, jämfört med samma period förra året. Summan av de sammanlagda skulderna ökade med 28 procent.

– Utifrån de erfarenheter vi har så vet vi att oftast så prioriterar man elen. När man riskerar att bli av med elen, då har det gått väldigt långt, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten.

Källa: Kronofogden

 

Föregående artikel Nytt nummer av Borätt ute nu!
Nästa artikel Elstöd till södra Sverige – även föreningar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här