AnnonsElectrolux Professional AB

Elstöd till södra Sverige – även föreningar

27 okt 2022

Bilder från SVT.

Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige – elområde 3 och 4 – får kontantstöd för att hantera onormalt höga elpriser. Däremot utbetalas inget stöd till elanvändare i norra Sverige – elområde 1 och 2. Beskedet presenterades under en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska kraftnät.

Enligt uppgift på Svenska Kraftnäts hemsida gör stödmodellen ingen skillnad på elanvändare utan hanterar alla lika, oavsett om det är en privatperson, företag, förening eller annan organisationsform. Stödet omfattar 55 miljarder kronor.

Föregående artikel Elskulderna ökar kraftigt hos Kronofogden
Nästa artikel Elstöd till brf:erna – så räknar du ut hur mycket du får

9 Kommentarer

 1. Vad händer nu för bostadsrättsföreningar, för perioden 2021-2022? Räknas vi som företag och hur kommer vår ersättning att se ut, blir den beroende av vilket avtal vi har?

  • Hej Marianne,
   så vitt vi vet är det elavtalet som styr vart pengarna ska betalas ut. Dvs har hushållet ett eget elavtal går pengarna till hushållet, oberoende av boendeform. Hälsningar Torbjörn, Borätt Forum.

  • Hej, bidraget styrs av vem som har och inte har ett eget elavtal och i dagsläget gäller det bara enskilda hushåll, hus, hyreslägenhet eller bostadsrätt. Brf:er med gemensam el får stöd samtidigt som alla andra övriga elanvändare som exempelvis en motorförening.

  • Hej, det är bara bidraget till enskilda hushåll med elavtal som är klart, alla andra typer av elanvändare får fortsätta vänta på besked.

 2. Hej,
  Kan man söka om speciellt bidrag för elförbrukningen?
  Gäller en egen idrottsförening, eget elavtal, med egen lokal ca 9000 kvadrat.

 3. Företag och föreningar elområde 3 och 4 kommer att kunna ansöka om elstöd. Ansökan för perioden februari -september 2022 kommer att kunna göras från 30 maj i år. Detta under förutsättning att EU godkänner denna modell.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här