AnnonsElectrolux Professional AB

Elstödet betalas ut – bostadsrätt får klumpsumma

31 jan 2023

Elstolpe
Elstödet betalas ut till hushållen i februari.Men brf får vänta. Bostadsrättsföreningar med gemensamt elavtal får en klumpsumma att fördela till medlemmar med individuell mätning och debitering,

I slutet av februari börjar elstödet för perioden september 2021 –oktober 2022 betalas ut till hushållen.Bostadsrättsföreningar räknas som juridiska personer och får vänta.

Stödet är knutet till elanläggningen och till den som den 17 november 2022 hade elnätsavtal för respektive elanläggning. Omkring 3000 bostadsrättsföreningar i Sverige har ett gemensamt elavtal för alla medlemshushåll.

För bostadsrättsföreningar gäller att det är själva föreningen som erhåller stödet, även om föreningen har individuell mätning och debitering av hushållselen.

Elstödet till bostadsrättsföreningar med gemensam el ingår i stödet till ”övriga” elanvändare, det vill säga näringsidkare och juridiska personer. Dessa kommer att få vänta tills stödet för ”övriga användare” betalas ut.

– Den som står för elavtalet får stödet. Många bostadsrättsföreningar har ett gemensamt elavtal kombinerat med att de boende har individuell mätning och debitering av förbrukningen, IMD. Föreningen  vidaredebiterar  förbrukningen. I de fallen får föreningen en klumpsumma som de sedan kan fördela vidare till medlemmarna, säger Sebastian Verrone, ekonom på Storholmen förvaltning.

Hushåll som har egna elnätsavtal får stödet direkt.

Stödet till hushållen uppgår till 17 miljarder som fördelas mellan 4,3 miljoner hushåll.

Inom elområde 4, blir stödet 79 öre per förbrukad kilowattimme (kWh) och i elområde 3, får man 50 öre per förbrukad kilowattimme för perioden – medan hushåll i norra delarna av landet inte ta del av det här elstödet alls.

Föregående artikel Mindre el, konsumtion och sparande
Nästa artikel Krav på höga avgiftshöjningar – tuff utmaning för styrelsen

3 Kommentarer

  1. Har ni verkligen klart för er att Brf:er får stödet i febr.? Jag har läst att eftersom en brf räknas som företag så får vi vänta.

    • Hej, bidraget styrs av vem som har och inte har ett eget elavtal och i dagsläget gäller det bara enskilda hushåll, hus, hyreslägenhet eller bostadsrätt. Brf:er med gemensam el får stöd samtidigt som alla andra övriga elanvändare.

  2. enligt ovan gäller:
    ” I de fallen får föreningen en klumpsumma som de sedan kan fördela vidare till medlemmarna, säger Sebastian Verrone, ekonom på Storholmen förvaltning.”. Märkligt? borde inte brf ha skyldighet att utbetala stöd till medlemmar med egen mätare om brf administrerar avtal gemensamt. Ingår ju då inte i Brf avgift.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här