AnnonsElectrolux Professional AB

En aktiv valberedning är guld värd

15 apr 2023

Anders Berg och Rosanna Ogebjer är en ovanligt aktiv och ambitiös valberedning i bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 5 på Lidingö. Deras jobb börjar redan tidigt i januari och det är inte bara styrelseintresserade de söker.

Föreningen ligger i fem vita hus vid vattnet. Den har 73 lägenheter och 110 medlemmar.
Många har flyttat hit på lite äldre dagar efter att ha sålt villan, men här bor också några barnfamiljer. Anders Berg och Rosanna Ogebjer känner flertalet av medlemmarna till namn och utseende.

-Det bästa med att vara valberedning är att man får tillfälle att ta kontakt med alla medlemmar, säger Anders Berg.

Rosanna Ogebjer har i sitt jobb anställt många människor, och den erfarenheten har hon nytta av i valberedningen.

– Jag har en vana att känna av personligheter. Det gäller att hitta personer med intresse för styrelsearbete men de måste också funka ihop med de övriga styrelseledamöterna, säger hon.

Valberedningens arbete börjar med att styrelsen kontaktas. De pratar enskilt med varje styrelseledamot, kollar om de vill sitta kvar eller är på väg att lämna men också hur stämningen är i styrelsen. Är det något som gnisslar? Oavsett om det blir någon lucka eller
om alla tänker sig att sitta kvar kontaktar valberedningen medlemmarna för att höra vilka som är intresserade av styrelsearbete. Finns det något annat som medlemmarna har kvalifikationer och intresse att hjälpa till med?

Anders Berg och Rosanna Ogebjer är en ovanligt aktiv och ambitiös valberedning i bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 5 på Lidingö.

Föreningen har bland annat en trädgårdsgrupp och medlemmarna har ibland behov av teknisk hjälp exempelvis när föreningen bytt operatör. En del säger tydligt nej, men många
svar låter mer som nja. De som inte känner att de vill binda sig för en styrelsepost kan kanske tänka sig att göra någon annan insats, säger Anders Berg. Nyinflyttade blir självklart tillfrågade.

De välkomnas till huset av husvärden som finns i varje hus och de får samtal från valberedningen. De som visar intresse för styrelsearbete får träffa styrelsen. Det förekommer också att de bjuds in att sitta med vid styrelsemöten för att känna in stämningen och få lite grepp om hur styrelsearbetet fungerar. Valberedningen i Brf Gåshaga Pirar 5 har tre ledord när de söker nya styrelseledamöter – Kontinuitet, Kompetens och Samarbetsförmåga. Dessa ledord gäller även vid tillsättningen av själva
valberedningen. Det är bra att ha samma valberedning under en följd av år. Det
kan också vara bra att tidigare styrelseledamöter som vet hur styrelsen fungerar
är med i valberedningen, säger Anders Berg. Inte minst viktigt är att inte hela styrelsen byts på en gång. På det sättet finns kunskapen kvar även när några lämnar.

– En bostadsrättsstyrelse är en samling förtroendevalda som ska förvalta stora värden. Det är viktigt att det finns en bredd av kompetenser i styrelser, men det viktigaste är att styrelseledamöterna är pålitliga personer som kan hantera oväntade händelser som dyker upp. Formell kompetens är inte alltid det viktiga. Viktigast är att man har ett människointresse och att man är bra på att samarbeta, säger Rosanna Ogebjer.

För att intressera medlemmarna för styrelsearbete behöver valberedningen ha bra försäljningsargument. Deras sälj-pitch lyder: ”Gåshaga Pirar 5 har en styrelse som arbetar på en mycket professionell nivå. Allt dokumenteras digitalt, varje månad skickar styrelsen ut nyhetsbrev. Mötena är väl förberedda och hålls korta. Husvärdarna sköter praktiska saker som annars ofta brukar falla på styrelsen.”

Föregående artikel Historiskt låg omsättning på bostäder visar ny statistik från SBAB
Nästa artikel Trasiga rör, lukter och råttor ledde till relining

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här