AnnonsElectrolux Professional AB

En kvarts miljard mot ekonomisk kriminalitet

9 apr 2024

En betydande satsning på att kväva kriminellas ekonomi genomförs, där ett tiotal myndigheter tilldelas en kvarts miljard kronor. Kronofogden, bland andra, förväntas spela en allt mer framträdande roll i att beslagta tillgångar från kriminella gäng, inklusive lyxklockor, kläder och bilar.

Den här satsningen, en del av vårbudgeten, presenterades av regeringen med finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff. Svantesson jämförde brottsligheten med ogräs som bara växer sig starkare, och det är regeringens uppgift att rycka upp det för att ta itu med de utbredda problemen i Sverige.

Elisabeth Svantesson jämförde brottsligheten med ogräs som bara växer sig starkare, och det är regeringens uppgift att rycka upp det för att ta itu med de utbredda problemen i Sverige.

Bland de myndigheter som tilldelas extra resurser finns Tullverket, som ska använda satsningen för att förbättra sin utrustning mot vapen. Försäkringskassan tilldelas ungefär 100 miljoner kronor medan Kronofogden får 30 miljoner. De åtgärder som vidtas inkluderar ökad tillsyn mot bidragsfusk, mer precisa kontroller mot arbetslivskriminalitet och för Kronofogden, fler distansutmätningar. Sedan den 1 augusti 2022 kan Kronofogden, med stöd från polisen, beslagta tillgångar från kriminella med skulder utan att behöva vara på plats vid själva utmätningen. Istället kontaktar polisen Kronofogdens jourverksamhet.

Elisabeth Svantesson förklarade att detta inte bara innebär återbetalning av pengar som kan gå till brottsoffer, utan också att det är en skamfylld upplevelse för de kriminella att bli av med sina bilar eller smycken och sedan behöva gå hem tomhänta. Detta åtgärdspaket ses dock som bara en del av en mycket större insats mot brottsligheten.

 

Föregående artikel Sekretess skyddar kriminella
Nästa artikel Varmt välkomna till Lilla styrelsedagen den 14 maj!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här