AnnonsMiele

”En orimligt lång handläggningstid”

20 feb 2024

Kampen att frånträda sina förhandsavtal i brf Sjöbris i Västerås fortsätter och tiden spelar byggbolaget JM i händerna. Från HD säger man ingenting. De drabbade vill göra en grupptalan som JM överklagar – själva sakfrågan om förhandsavtalen har ännu inte börjat 1,5 år efter att ärendet lämnats in till tingsrätten. JM:s förhalningstaktik har lett till att flera hoppat av i gruppen.

Högsta domstolen fattar i normalfallet beslut i frågan om prövningstillstånd inom ett par månader från det att överklagandet kom in till domstolen. Nu är ärendet (grupptalan) inne på den fjärde månaden.

HD drar ut på tiden. Nu är ärendet (grupptalan) inne på den fjärde månaden.

Högsta domstolen drar ut på beslutet. Ny handläggare och ny väntan återstår för de drabbade som inte kan gå vidare vad gäller sina framtida boenden.

Per Odeling, advokat på Mälaradvokaterna i Västerås och bostadköparnas juridiska ombud.

−Det värsta scenariot är om det blir ett beviljat prövningstillstånd avseende grupptalan, då skickas ärendet tillbaka till hovrätten som bara tar upp frågan om grupptalan är en lämplig handläggningsform, inte kärnfrågan vad som utgör väsentlig höjning. Det är en klart medveten strategi från JM:s sida, säger Per Odeling.

-Ansökan om stämning gavs in i okt 2022 till tingsrätten, det har snart gått ca 1,5 år sedan målet startade. En orimligt lång handläggningstid enligt min uppfattning, säger Per Odeling, advokat på Mälaradvokaterna i Västerås.

Vad säger man på HD? Hur ser läget ut? Ska de behöva vänta i ytterligare tre månader?

−Jag kan inte säga mer än att vi bereder målet och sedan ska det föras fram till ett par ledamöter, det är svårt att säga något generellt, säger Anna Eriksson Deibrant, justitiesekreterare, HD.

 

 

Den här är till fördel för byggbolaget JM som vill dra ut på tiden så länge det går.

−Jag har förstått att det är pågående men jag har svårt att säga mer. Det har inte bytts handläggare utan ärendet går bara genom vårt system. Målet har fördelats på olika sätt hos oss.

Får ni påtryckningar från JM?

−Nej det får vi inte, säger Anna Eriksson Deibrant.

−Man har en praxis att pröva frågan om prövningstillstånd inom tre månader, det vill säga att i ett pågående mål bör man kunna få ett beslut inom tre månader, menar Per Odeling.

−Det är ingen officiell frist på det sättet, menar Anna Eriksson Deibrant.

 

Föregående artikel Tillfälligt höjt tak för rotavdraget
Nästa artikel Monopolföretagen gör som de vill

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här