AnnonsFrågor och svar

”En signal som hushållen ska ta på allvar”

2 maj 2022

Torsdagen den 28 april höjde Riksbanken den svenska styrräntan till 0,25 procent. Det kan, vid en första anblick, ses som en mindre justering. Men med tanke på att Riksbankchef Stefan Ingves så sent som i februari gick ut med beskedet att räntan inte kommer att röras förrän 2024 är det en väldigt tvär gir Riksbanken gör. Vi bad Arturo Arques, Sparbankernas och Swedbanks privatekonom om en kommentar.

– Det här är en signal som hushållen ska ta på allvar, säger han. Vi har förmodligen passerat tiderna med extremt låga räntor, i alla fall för den här gången. Som konsument bör man nog ställa in sig på dubbelt så höga räntor framöver. Ligger du med en rörlig ränta på 1,5 procent så räkna med tre.

Arturo Arques menar att Riksbanken, tillsammans med den övriga finansmarknaden haft helt fel när man trott att dagens stigande inflation är temporär. Att det mest handlat högre oljepriser som snart skulle lägga sig. I stället stiger priserna på allt fler varor och tjänster.

– I takt med prishöjningarna så vill ju allt fler aktörer också få kompensation, säger han. Lantbrukare, detaljhandeln, transportsektorn, listan kan göras lång. Och som lök på laxen kommer ju vi löntagare i vår tur vilja bli kompenserade, med ökande krav på lönehöjningar.

Senast räntorna drog i väg var under perioden 2010 till 2012. Men en stor skillnad idag jämfört med då är storleken på skuldsättningen. Idag är hushållens skuldsättning betydligt högre därmed väsentligt mer räntekänsliga nu än jämfört med tio år sedan.

– Idag räcker det med en liten ränteuppgång för att det ska få en stor effekt på boendekostnaden, menar Arturo Arques.

Han tror dock inte på något boprisfall. I alla fall inte men vad man vet nu. Men prisutvecklingen kommer att dämpas rejält jämfört med de senaste åren.

– Men stiger räntan och inflationen mer än vi tror just nu, kan inte ett boprisfall uteslutas.

Mycket beror på vad som händer i Ukraina, säger han. Dessutom kommer ju varken regeringen eller Riksbanken kommer att sitta still. Det finns åtgärder att ta till får att lindra effekterna.

Men oavsett vad gäller det för hushållen att ta till sig det här, sätta sig ner och göra en  stresstest på sin ekonomi, menar han. Vad händer om räntan fördubblas, vad kan jag göra för att möta detta? Kan jag öka amorteringstakten, se över mina utgifter eller på andra sätt skydda mig och min ekonomi?

– Det finns viktiga saker att göra och nu är det hög tid att sätta sig in detta, om man inte redan gjort det, avslutar Arturo Arques.

 

Föregående artikel Varför tiger brf-Sverige om byggfusk?
Nästa artikel Höjd ränta – var går smärtgränsen…

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här